Nie byłabym sobą gdybym nie testowała nowych pomysłów na pączki! Wersja bezglutenowa już na blogu była, teraz czas na wersję wegańską.
Przepis na wegańskie pączki jest na bazie tradycyjnego tofu, które wcześniej zmieliłam w mikserze do postaci drobnych grudek.
Spirytus służy tu tylko po to, by ciasto na pączusie nie wchłaniało tłuszczu. Jeżeli przygotowujecie je dla dzieci, nie obawiajcie się, on w 170 st wyparuje.
Po usmażeniu pączków można je tylko obtoczyć w cukrze z cynamonem, ale cudnie pasuje do nich gorzka czekolada!
Wegańskie pączusie z tofu (20 szt)
Składniki:
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/4 laski wanilii (same ziarenka)
- 250 g tofu (można zmielić w maszynce lub w mikserze)
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier trzcinowy drobny do posypki
- cynamon do posypki
- 1 tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w misce. Masa powinna być jednolita, zwarta i nie lepiąca.
Następnie formuj małe wegańskie pączki wilgotnymi z oleju dłońmi i wrzucaj je na rozgrzany do 170 st olej. Możesz do tego celu użyć łyżki do lodów, wtedy wszystkie porcje będą równe. Łyżkę do lodów również wysmaruj olejem.
Wegańskie pączki smaż na ciemnobrązowy kolor. Wyjmij pączki łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
W misce zmieszaj cukier trzcinowy z cynamonem. Jeszcze gorące wegańskie pączki z tofu przełóż do miseczki z cukrem i cynamonem i obtocz je dokładnie.
Rozpuść na kąpieli wodnej czekoladę. Podawaj z nią pączki lub nią tylko delikatnie je polej.