Warto czasem przemycić zdrowe produkty do ciasteczek. I nie koniecznie trzeba o tym wszystkich informować… i tak nikt nie zgadnie, że w środku tych słodkości są warzywa!

Pomysł na te zdrowe ciasteczka zrodził się podczas warsztatów kulinarnych, które prowadzę z dziećmi. Bo jeżeli robimy ciasteczka i dodamy do nich czekoladę, to bez względu na to, co jeszcze tam przemycimy, to dzieci i tak je zjedzą! Proste prawda?

Spróbujcie tego przepisu, a gwarantuje Wam, że sami przestaniecie być pewni, czy te warzywa tam na prawdę są.

 

ZDROWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Składniki na 16 ciasteczek:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego (niektóre masła orzechowe są dość suche, wybierz te właśnie kremowe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki obranego i startego jabłka
  • 1 bardzo dojrzały, zmiażdżony banan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej można zastąpić 1 łyżką nasion lnu zmiksowanych z 1.5 łyżką wody)
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki kawałków czekolady (dodaj czekoladę jaką lubisz)
  • 1/3 szklanki startej marchewki
  • 1/3 szklanki świeżego szpinaku drobno posiekanego
  • 3 łyżki startej cukinii
  • 3 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Połącz mąkę pełnoziarnistą, sodę i sól w dużej misce.
W oddzielnej średniej misce połącz puree z bananem, ubite jajko (lub siemię lniane), starte jabłko, wanilię, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Dodaj szpinak, marchew i cukinię. Wszystko razem wymieszaj. Połącz zawartości obu misek, a następnie dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możesz nakładać łyżką na blachę lub odrywać kawałki ciasta i w zwilżonych wodą dłoniach kulać kulkę wielkości orzecha włoskiego i delikatnie go spłaszczyć. Jeżeli chcesz użyć soli gruboziarnistej do posypania, to zrób to teraz.

Wsadź zdrowe ciasteczka do piekarnika. Piecz  8-10 min, do lekkiego zbrązowienia. Wyciągnij z piekarnika i ostudź je na kratce.

 

Przemycanie zdrowych produktów w smakołykach dla maluchów bardzo się opłaca. Skoro już mają jeść słodkie (a powiedzmy sobie szczerze, i tak coś słodkiego zjedzą) to niech to słodkie będzie chociaż zdrowe!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *