Opolskie jest pyszne! Utworzony przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny "Opolski Bifyj" to fascynująca, pełna różnorodnych smaków podróż po województwie opolskim.

opolski-bifyj

Województwo Opolskie trzeba poznać od strony kuchni! Regionalne smakołyki śląskiej kuchni opolskiej są mi bardzo bliskie. Sama wychowałam się na śląsku, więc wiem co jest dobre!

Szlak tworzą restaurację, które są prowadzone od pokoleń, jak i takie, które powstały niedawno. Zasada jest jedna- dania serwowane w tych miejscach muszą być przygotowywane zgodnie z tradycją śląska z wykorzystaniem produktów regionalnych. Pełną listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego znajdziecie na stronie Ministerstwa i Rozwoju Wsi.

Śląskie przysłowie "W antryju na bifyju stoi szolka tyju" – W przedpokoju na kredensie stoi filiżanka herbaty.

Bifyj czyli charakterystyczny kredens, był podstawowym wyposażeniem kuchni śląskiej. W nim znajdowały się przysmaki i wszystkie potrzebne sprzęty kuchenne. Słowo wywodzi się od niemieckiego słowa Bufett. Więc bifyj to nic innego jak kuchenny bufet :).

Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj" restauracje:

  1. Hotel Szara Willa w Opolu
  2. Villa Park w Opolu  
  3. Hotel Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej
  4. Hotel Hugo w Kędzierzynie-Koźlu
  5. Hotel Zacisze w Turawie
  6. Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie
  7. Restauracja Śtantin w Starych Siołkowicach
  8. Pałac w Większycach  
  9. Restauracja Kamieniec w Kamieniu Śląskim
  10. Zamek w Mosznej
  11. Restauracja Antek w Źlinicach
  12. Hotel Salve w Głogówku
  13. Hotel Spałka w Kluczborku
  14. Pałac w Pawłowicach
  15. Hotel Jakubus w Jakubowicach  
  16. Restauracja Nad stawem w Bogacicy
  17. Restauracja Zapiecek w Mirowszczyźnie
  18. Restauracja Salomon w Opolu
  19. Restauracja Ratuszowa w Strzelcach Opolskich
  20. Hotel Bajka w Grodźcu

Dzięki uprzejmości OROT (Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna) odwiedziłam kilka miejsce z listy Szklaku "Opolski Bifyj".

Hotel Szara Willa w Opolu

Restauracja serwuje dania tradycyjne z nowoczesnym podejściem. Menu zmienia się sezonowo, co pozwala gościom wciąż odkrywać nowe smaki kuchni śląskiej.

resta4 resta15

 

Hotel Zacisze w Turawie

Hotel położony nad samym Jeziorem Turawskim. Restauracja serwuje dania kuchni międzynarodowej, ale specjalizuje się w kuchni śląskiej.

opolski-bifyj opolski-bifyj2-2

Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie

To magiczne miejsce. Restauracje prowadzą Elżbieta i Marian Oleksa z synem. Dzięki uprzejmości Pani Elżbiety poznałam smak niesamowitego karpia po Niemodlińsku.

restauracja-na-wyspie

restauracja na wyspie

 

Tutaj w rejonie Niemodlina hodowane są najpyszniejsze karpie w Polsce. Tutaj też jest śląski szlak karpia.

szlak karpia

Restauracja Śtantin w Starych Siołkowicach

Restaurację prowadzą Rozwita i Berthold Miś. W śląskiej gwarze zdrobniale imię Konstanty brzmi właśnie „Śtantin”. Oddając hołd przodkowi Konstantynowi, który założył restaurację w roku 1860.

restauracja stantin

W restauracji serwowane są dania kuchni śląskiej. Kosztowaliśmy niesamowitej szpajzy czyli śląski deser przygotowywany z jajek kurzych. Do ubitych białek dodaje się żółtka utarte z cukrem. Konsystencję utrzymuje żelatyna. Dodając różne składniki, np. sok z cytryny, kakao, galaretkę, otrzymuje się różne warstwy smakowe i kolorystyczne. Deser ozdabiany jest owocami lub kokosem.

szpajzaŹródło: Facebook. Ślónsko godka dla Hanysów i Goroli.

Szpyrki- ciastka ze skwarek. Ciasteczka ze szpyrek były jedną z wielu potraw wigilijnych. Po świniobiciu przed świętami Bożego Narodzenia ze słoniny robiono smalec. Smalec dłużej pozostawał świeży, jeśli był czysty, czyli bez szpyrek. Stąd też wzięła się konieczność przecedzania stopionej słoniny przez durszlak. Na durszlaku pozostawało to, co było w pewnym sensie niedobre, a czysty smalec przelewano do kamionki, w której mógł być przechowywany nawet przez pół roku. Aby nic się nie zmarnowało, mieszkańcy Śląska zaczęli wypiekać ciastka ze szpyrek.

szpyrki

 

Zamek w Mosznej

zamek-moszna

Zamek często określany jest jako "polski Disneyland" lub "bajkowy zamek". Budowla ma 365 pomieszczeń i 99 wieżyczek i otacza ją ogromny, dwustu hektarowy park słynący z dębów, rododendronów i azalii (w maju i czerwcu odbywa się tu "Święto kwitnącej azalii").

W zamkowej restauracji serwowane są specjały regionalnej kuchni śląskiej i opolskiej, a także dania kuchni europejskiej. Koniecznie musicie spróbować żurku śląskiego, rolady śląskiej z kluskami w sosie pieczeniowym, delikatnej pieczeni ze schabu lub kotleta schabowym. Restauracja co sezon zmienia menu, więc to miejsce nigdy Wam się nie znudzi.

moszna-restauracja

 

 

Hotel Spałka w Kluczborku

hotel spałka

W hotelu znajduje się Restauracja "Pasja". Szef Kuchni Kamil Klekowski serwuje cudowne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej, używając najwyższej jakości regionalnych produktów. Dania choć tradycyjne, dzięki kunsztowi kucharza nabierają nowoczesną formę.

hotel spałka

 

Pałac w Pawłowicach

 

palac-pawlowice

Pałac w Pawłowicach należy do Państwa Godyla, którzy odrestaurowali Pałac i jest on obecnie hotelem Spa, który położony jest w cichej i cudownej okolicy. W pałacu serwuje się kuchnie śląską. Szczególnie śląskie kołocze. Pan Godyla jest właścicielem cukierni Kłos, która jako jedna z niewielu ma prawa do nazywania swoich ciasta z serem, makiem i jabłkami -śląskim kołoczem.

Kołocz śląski może być z serem, makiem lub z jabłkami. Kiedyś ciasta te miały formę koła, stąd nazwa kołocz. Obecnie wypieka je się w formie prostokąta. Obowiązkowo posypka na cieście musi być kładziona, w postaci kawałeczków ciasta przylegających do siebie w jednolitym jasnym kolorze.

kolocz-slaski-kolacz

Szlak Kulinarny Opolski Bifyj to niesamowite doznania smakowe i cudowna podróż po województwie opolskim, które zachwyca nie tylko swoją kuchnią, ale również swoimi krajobrazami i zabytkami.

Jeżeli szukacie pomysłu na spędzenie wolnego czasu, odpocząć wśród lasów i zieleni, której tutaj jest pod dostatkiem, czy zwiedzić ciekawe miejsca lub zabytki, zapraszam Was na stronę VisitOpolskie.pl

 

opolski bifyj
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Za treść publikacji odpowiadaja Agnieszka Jasińska
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Publikacja współfinansowana jest w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy