Mięsne przepisy rzadko tutaj zamieszczam, bo mięsa jadam mało i mam do niego duży szacunek. Ale jak już coś zrobię mięsnego to tylko tak, by wywaliło z butów!!! Szarpana karkówka z sosem BBQ wymiata.

Co zrobić by karkówka była soczysta?

Karkówka jest mięsem tłustym, co jest szalenie ważne w tym przepisie, bo jest ono długo pieczone w niższej temperaturze. Niższej, niż zwykle piecze się mięsa.

By była ona soczysta należy ją zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, by mięso skruszało. Dzięki temu, będzie ono soczyste, a nie wysuszone i twarde jak podeszwa. Drugim niezbędnym dodatkiem do soczystego mięsa jest bardzo szybki sos BBQ, który swoim wędzonym smakiem podbija jeszcze bardziej smak karkówki.

Szarpana wieprzowina, robi się sama, choć potrzebuje więcej czasu niż tradycyjna pieczeń. Gwarantuję Wam, że czas tutaj gra na waszą korzyść.

Sprawdźcie sami!!!

Szarpana karkówka z sosem BBQ

Składniki:

  • 1,5 kg karkówka w jednym kawałku
  • 1,5 łyżki musztardy dijon (lub innej ostrej)
  • 2 cebule białe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 st. z teroobiegiem.

Łopatkę wieprzową umyj i osusz. Cebule przekrój na połówki. W miseczce zmieszaj ze sobą wszystkie przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do przypraw. Posmaruj całą łopatkę ostrą musztardą. Wsyp przyprawy i wmasuj przyprawy w mięso. Przygotuj naczynie żaroodporne. Ułóż na spodzie kawałki przekrojonej cebuli. To będzie ruszt dla mięsa, by nie leżało na spodzie naczynia żaroodpornego i się z nim nie stykało. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika bez przykrycia i piecz w 200 st. przez 30 min.

Po tym czasie wlej do mięsa 1/2 szklanki wody i przykryj naczynie pokrywką lub zakryj folią aluminiową tylko górę i zmniejsz temperaturę pieczenia do 130 st.

Piecz w tej temperaturze przykrytą karkówkę przez 5 godzin.

Po tym czasie wyciągnij karkówkę i rozerwij ją dwoma widelcami na małe kawałeczki.

 

Sos BBQ do szarpanej karkówki

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml ciemnego piwa Porter (można użyć Karmi bezalkoholowego)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i w pierwszej kolejności dodaj cebulę. Smaż ją ok 3 min, aż zrobi się lekko rumiana. Dodaj czosnek i smaż dalej ok 1 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie wlej piwo. Dodaj cukier, sos sojowy i musztardę. Przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Odparuj sos ok 10 min, by zgęstniał, ale nie przypalił się do garnka. Całość zblenduj blenderem.

 

Połącz w miseczce 4 łyżki szarpanej karkówki z 2 łyżkami sosu BBQ.

 

Podaję szarpaną wieprzowinę na grilowanym chlebie przesmarowanym musztardą z plasterkami kiszonego ogórka. PYCHA!!!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

Karkówka raczej kojarzyła mi się z grillem, nigdy nie próbowałam jej w kanapce. Na grillu jak się położy karkówkę, to żeby była soczysta trzeba ją krótko piec (aczkolwiek musi się upiec) wtedy jest soczysta. Jak się za długo piecze to wychodzi strasznie sucha. Ale na pewno wypróbuje ją na kanapkach.

Agnieszka Jasińska
Reply

Długo pieczona jest aksamitnie miękka. To jest tak, że albo się ją smaży krótko, albo bardzo długo 🙂 Pośredniego stanu nie ma, bo właśnie wtedy jest nie dobra!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *