Raffaello jaglane
To, że uwielbiam słodycze to zapewne wiecie, ale zawsze staram się jeść zdrowe słodycze! Kokos uwielbiam pod każdą postacią. Jest idealny do kremów, i mas cukierniczych, ale sam w sobie w połączeniu z kaszą jaglaną, może być idealnym deserem!
Sklepowe Raffaello jest pyszne, ale domowa wersja jest jeszcze lepsza i jaka zdrowa! Przepisów na pralinki Raffaello jest dużo. Przetestowałam kilkanaście wersji i najbardziej lubię ten przepis poniżej.
Raffaello jaglane
Składniki: (60 sztuk)
- 500 ml mleka kokosowego (ok 20%)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych +do posypania (2 szklanki)
- 4 łyżki likieru Malibu *
- 5 łyżek syropu klonowego**
- 60 migdałów
*Malibu można pominąć, jeżeli deser będzie dla dzieci
** można dosłodzić cukrem kokosowym, albo nie słodzić w ogóle
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 – 20 minut. Odlewamy wodę i obieramy ze skórki.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Dokładnie płuczę w wodzie, odcedzamy i przekładamy do garnka. Wsypujemy 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy wszystko razem 30 minut, aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko i będzie miękka. Jeżeli kasza po tym czasie nadal jest twarda dolewamy jeszcze trochę mleka i gotujemy 10 min. Masę kokosowo- jaglaną studzimy.
Do lekko ciepłej masy dodajemy Malibu, syrop klonowy i wszystko blendujemy na gładką masę. Można masę blendować na kilka partii, będzie bardziej jedwabista.
Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek wciskam po jednym migdale. Obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.
Raffaello jaglane można wsadzić do lodówki na godzinę by stało się bardziej zwarte.
Dla mnie Raffaello jaglane jest najlepsze zaraz po przygotowaniu!