Co to jest erytrytol?
Ok kilku tygodni eksperymentuje z tą substancją i chciałabym Was z nią zapoznać, bo jestem bardzo zadowolona z rezultatów smakowych i zdrowotnych jakie ona daje.
Erytrytol to organiczny związek chemiczny, który jest dodatkiem do żywności i stosuje się go jako substancję słodzącą pod symbolem E 968.
Podobnie jak ksylitol, erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ma zatem niską wartość energetyczną. Mogą go stosować cukrzycy i osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
O zamiennikach cukru możecie przeczytać więcej we wpisie „Czym zastąpić biały cukier?”
Erytrytol występuje w przyrodzie w sposób naturalny. Można go znaleźć w niektórych owocach (melonach, gruszkach, winogronach), jak również w pyłku kwiatów, grzybach, owocach morza.
Właściwości erytrytolu
Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików. Zasłużył sobie na te miano swoją cechą naturalną: nie jest metabolizowany przez ludzki organizm (wydalamy go całkowicie z moczem). Ma ponadto jeszcze jedną pozytywną właściwość: nie powoduje wzdęć i biegunek, które wywołują inne substancje słodzące. Erytrytol nie jest pożywką dla drożdży, więc można go stosować w przypadkach grzybic pokarmowych. Erytrytol nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy zębów.
Po erytrytol mogą sięgać cukrzycy, indeks glikemiczny tej substancji słodzącej wynosi bowiem zero. Wykorzystuje się go również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji masy tabletkowej możliwej do stosowania przez osoby z cukrzycą lub nietolerancją laktozy.
Dlaczego warto sięgać po erytrytol?
- ma niską wartość energetyczną
- 1 g tej substancji to 0,2 kcal
- zerowy indeks glikemiczny
- 60% mniej słodki od tradycyjnego cukru
- w przepisach kulinarnych na każde 100g cukru należy użyć 150 g erytrytolu
Wyglądem przypomina tradycyjny cukier (sacharozę), ale w smaku jest nieco mniej słodki. Zjedzenie łyżeczki erytrytoli zapewnia jednak ciekawe doznanie – uczucie chłodu w ustach. I co ważne – słodzik ten jest bezpieczny dla zdrowia nawet wówczas, gdy zje się go w dużej ilości.
Erytrytol stosuje się do produkcji:
– lodów,
– dżemów,
– marmolad,
– śniadaniowych przetworów zbożowych,
– galaretek,
– owoców kandyzowanych,
– musztard,
– gum do żucia.
Słodzik ten w Stanach Zjednoczonych oraz w Azji Południowo-Wschodniej dodaje się również do napojów oraz jogurtów jako zamiennik substancji słodzących.
Tak szerokie zastosowanie erytrytolu wymagało potwierdzenia, że jest to substancja bezpieczna dla ludzkiego organizmu.
Cukier w codziennej diecie
Jest słodki, a zarazem bezpieczny, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ale i niektórych słodzików. To ważne, jeśli spojrzymy na najnowsze doniesienia. Specjaliści biją na alarm: średnio co trzeci Polak dodaje aż 2-3 łyżeczki cukru do herbaty albo kawy. Szacuje się, że dziennie spożywamy aż 10 łyżeczek cukru! A przecież głównym winowajcą otyłości nie jest tłuszcz, a cukier właśnie.
Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam kolejny nowy produkt, który możecie śmiało włączyć do swojej diety. Piszcie swoje uwagi i spostrzeżenia!