Skromna kruszonka może być jednym z naszych narodowych skarbów. Co położyć pod nią i z czym najlepiej ją zmieszać? Kruszka powinna być szybka i prosta. Pomimo tak małej ilości składników, rozłożyłam kruszonkę na czynniki pierwsze, analizując jej skład. Efekty są bardzo ciekawe!
Nie wiem jak Ty, ale ja najpierw zjadam ciasto lub owoce, a kruszonkę zostawiam na koniec!
Zawsze byłam zachłannie zainteresowana jedzeniem. Moja babcia wypiekała ciasta drożdżowe z mnóstwem kruszonki. Zanim cała znalazła się na blaszce z ciastem, podjadałam ukradkiem jeszcze surowe ciasto.
Kruszonka prawdopodobnie powstała w czasie drugiej wojny światowej, jako szybsza i łatwiejsza alternatywa dla ciasta, i pierwotnie kładziono ją na owocach zerwanych w ogrodzie, które były w zasięgu ręki.
Składniki na kruszonkę
Przepis Nigela Slatera „Real Fast Puddings” zawiera tylko cztery składniki: owoce, mąkę, cukier i masło.
Krótko rozetrzyj 175g zwykłej mąki w robocie kuchennym z 175g masła, aż masa uzyska strukturę grubej mąki tartej, a następnie wymieszaj 100g cukru pudru i dodaj niewielką ilość wody, aby ciasto złączyło się w większe grudki.
Taką kruszonkę kładziemy na duszonych jabłkach i jeżynach, i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C przez 30 minut, aż kruszonka na górze zrobi się złoto brązowa.
Rezultat jego przepisu jest dobry, ale Nigel chyba zdecydowanie woli wilgotniejszą kruszonkę od spodu. Ja jestem zdecydowanie z ekipy- chrupiącego wierzchu kruszonki.
Woda
Nigdy wcześniej nie słyszałem o dodawaniu wody do kruszonek, chociaż znajac historię jej powstania (II wojna światowa), ma to sens. To oszczędny sposób na sklejenie ciasta.
Kolejną próbę kruszonkową zrobiłam tak samo z przepisu Nigela, ale pominęłam wodę. Masa jest dużo bardziej sypka, ale bardziej chrupiąca i z wilgotnymi owocami smakuje super. Choć pokuszę się o połączenie mojej wersji bez wody z wersją Nigela i dodam jej tylko „kapkę”.
Zamrożenie
Nigella Lawson jest kobietą, której ufam bezgranicznie w metodzie przygotowania kruszonki. W swojej książe „How to eat” twierdzi, że tekstura kruszonki jest dużo lepsza, gdy po jej przygotowaniu wsadzicie ciasto do zamrażalki na 20 min lub przygotowując je wczesniej i możecie je trzymać w lodówce.
Sekret schłodzenia spowalnia topnienie masła, a tym samym pomaga kruszonce w zachowaniu jej żwirowej tekstury podczas pieczenia.
Przepis Nigelli: 120g mąki pszennej, 90g masła i 6 łyżek cukru, ucieramy razem w mieszankę przypominającą „ grube płatki owsiane”. Połówkę wkładamy do zamrażarki na 10 minut, a reszta kruszyny na wierzchu pokrojonego jabłka i jeżyn.
Nigella twierdzi również, że ucieranie masła ręcznie sprawia, że „kruszonka kruszy się wtedy bardziej z wdzięcznością. Proces ten może sprawić, że okruchy będą tak delikatne, że skończysz… na konsystencji ciasta jeszcze bardziej kruchym niż kruche”.
Kiedyś nie używano do przygotowania kruszonki robotów, tylko dłonie i stolnicę. Nie wyobrażam sobie miny mojej babci gdyby zobaczyła, że robię kruszonkę używając najlepszej klasy robota planetarnego w metalowej misce. Stolnica i dłonie jest to pewnego rodzaju oszczędność na zmywaniu- rzekoma.
Cukier
Używając cukru kryształu kruszonka staje sie „piaszczysta”. Granulowany cukier demerara dodaje chrupkości i smaku, ale także ziarnistości, więc moim zdaniem cukier puder dużo lepiej się tutaj sprawdza. Przygotowując kruszonkę idealną dopuszczę się zbrodni i połączę cukier puder wraz z brązowym cukrem demereara.
Dodatki
Lubię połączenie mielonych migdałów z mąką w kruchym cieście, więc czemu nie zrobić tego w kruszonce.
Generalnie posiekane orzechy dodają teksturę, ale w przypadku kruszonki, duże kawałki topią się w cieście i nie wnoszą nic dobrego. Dlatego dopuszczam tu tylko wersję mielonych. Ja mielę migdały w małym młynku do kawy.
Nigel Slater sugeruje, że mielone migdały najlepiej pasują do owoców pestkowych, takich jak morele lub śliwki. I tutaj się z nim zdecydowanie zgadzam, choć mi migdały pasują do wszystkich owoców, bo lubię jak mi coś chrupie!
Płatki owsiane są również miłym dodatkiem do kruszonki jabłkowej, ale ja lubię garść porozrzucaną na wierzchu, wieńczą one danie, a nie gotują się z owocami jak w przypadku owsianki.
Przyprawy takie jak cynamon, imbir trzeba dawać z umiarem. W rzeczywistości możesz bawić się aromatami, jeśli musisz, o ile chcesz, o ile mieszanka jest dość lekka i nie przedobrzysz jej.
Najlepsza kruszonka z owocami
Składniki:
- 150 g mąki pszennej lub mąki 00 (jeżeli dodajesz migdały zmniejsz ilość do 100 g)
- 50 g mielonych migdałów
- 125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 35 g cukru demerara
- 35 g cukru pudru
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 900 g świeżych owoców pokrojonych w duże kawałki / lub mrożonych (duszone jabłka należy udusić na patelni z łyżką wody i odrobiną cukru)
- 1 garść płatków owsianych na górę oraz posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Połącz mąkę, zmielone migdały (jeśli używasz) i masło w robocie kuchennym lub dużej misce, i krótko rozcieraj (robotem lub rękami), aż mieszanina będzie przypominać bardzo grubą bułkę tartą z kilkoma większymi grudkami. Dodaj cukier i zamieszaj.
Dodaj odrobinkę zimnej wody i wymieszaj widelcem, aż powstanie grudkowata, krucha mieszanka. Włóż kruszonkę do zamrażarki na 10 minut lub jeśli robisz kruszonkę wcześniej, trzymaj ją w lodówce, aż będziesz gotowa do pieczenia.
Jeżeli robisz kruszonkę z jabłkami- obierz jabłka ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż jabłka na patelnię dodaj wodę i cukier i smaż ok 5 min, żeby były miększe, ale żeby się nie rozpadały.
Świeże owoce (lub podduszone jabłka, z opisu wyżej) przełóż na lekko wysmarowane masłem naczyniu do pieczenia i posyp odrobiną cukru trzcinowego. W tym momencie można również dodać dowolne przyprawy (1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu lub imbiru, na przykład na jabłka lub śliwki).
Ułóż kruszonkę na wierzchu owoców – nie dociskaj jej! Następnie posyp płatkami owsianymi i orzechami, jeśli używasz. Piecz około 30 min, aż wierzch będzie złoty i owoce będą bulgotać. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Taka wersja owoców pod kruszonką jest najlepszym ekspresowym deserem na każdą porę roku. Nie lubię dodawać do kruszonki lodów, ale za to uwielbiam owoce z dodatkiem domowego serka labneh. Jego lekko kwaskowy smak podkręca słodycz owoców!
One comment