Chleb to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego np. fermentacji alkoholowej, wyrobionego w bochenki różnego kształtu. Takie proste, a tak bardzo każdy boi się zrobić go sam w domu! Ten przepis jest super szybki, a chleb cudnie pyszny!

Przepis na ten chleb pszenny z ziarnami dostałam od Magdy, która często mnie inspiruje kulinarnie. Magdę znajdziecie w sieci tutaj. Chleb z tego przepisu jest na drożdżach, ale popełniłam go tak jak postępuję z tymi moimi chlebami na zakwasie. Sposób pieczenia zmodyfikowałam po swojemu i jestem z efektu końcowego bardzo zadowolona. Magda dziękuję Ci za przepis i kolejną inspirację!

 

Chleb pszenny z ziarnami

Zaczyn:

  • 30 g drożdży (lub 14 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 70 ml ciepłej wody

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g ziaren słonecznika i pestek dyni (lub samego słonecznika) + do posypania na górze
  • 370 g ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka soli

 

Przygotowanie:

Składniki zaczynu wymieszaj w małej miseczce. Jak używasz drożdży suszonych to postępuj tak samo. Zostaw zaczyn na 10 min w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsyp dwa rodzaje mąki, wsyp ziarna słonecznika oraz sól. Wlej wodę i dodaj zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i lepi się do łyżki, dlatego nie wyrabiaj go ręką. Włącz piekarnik na 50 st. z termoobiegiem. Wstaw miskę z ciastem (przykrytym ściereczkom)  do piekarnik. Uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 1 godzinę w tych 50 st.

Wyciągnij miskę z ciastem chlebowym i ustaw piekarnik na 220 st z termoobiegiem. Wstaw do nagrzewającego się piekarnika szklane naczynie żaroodporne do zapiekania. Naczynie musi się nagrzewać wraz z piekarnikiem. Gdy piekarnik nagrzeje się do 220 stopni wyciągnij naczynie żaroodporne i oprósz je mąką. Uważaj jest gorące! Przełóż ciasto do gorącego naczynia  żaroodpornego i wygładź na górze. Posyp po górze słonecznikiem i za pomocą wilgotnej dłoni lub pędzelka posmaruj z wierzchu wodą. Dzięki temu na cieście zrobi się chrupiąca skorupka.

Wstaw naczynie z chlebem pszennym do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez 12 min. Po tym czasie otwórz drzwiczki i znów posmaruj pędzelkiem lub skrop dłonią chleb z wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 200 st i piecz chleb pszenny z ziarnami przez 35 min. Wyciągnij chleb z piekarnika. Zostaw do całkowitego schłodzenia.

 

Jeżeli macie szklane żaroodporne naczynie owalne, które jest większe od mojego okrągłego, to zróbcie 1,5 porcji przepisu. Wtedy super wyrośnie i chleb pszenny nie będzie za niski.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *