To świetna propozycja na upalne dni! Batat pieczony z pastą miso jest genialny i uzależnia bardzo. Słodki ziemniak piecze się sam w piekarniku, a w między czasie robicie szybką sałatkę z tym cudnym dresingiem. Proste? No jasne!

Ten przepis jest świetną opcją na grilla albo szybki lunch do pracy. Nawet jak się w lunch boxie poprzewraca i wymiesza, to nic mu się nie stanie. Gwarantuje Wam, że będziecie zadowoleni!

Bataty pieczone z miso

Składniki:

  • 1 batat
  • pęczek rzodkiewki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek koperku
  • garść rukoli
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 st. Bataty umyj i przekrój na pół. Zawiń w folię aluminiową i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 30 min. Po tym czasie odwiń z foli i zapiekaj jeszcze 15 min. Na tym etapie dodaj do pieczenia pomidorki koktajlowe i zapiekaj z batatami również 15 min.

Połącz pastę miso, miód oraz oliwę i przyprawy i wymieszaj na płyny dresing. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj więcej oliwy. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.

Upieczonego batata oraz pomidorki przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną rzodkiewkę, koperek oraz rukolę. Polej całość dresingiem z pasty miso.

 

Batata można też zawinąć w sreberko i upiec na ogniu, a sałatkę zrobić osobno! Goście będą zachwyceni!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *