To świetna propozycja na upalne dni! Batat pieczony z pastą miso jest genialny i uzależnia bardzo. Słodki ziemniak piecze się sam w piekarniku, a w między czasie robicie szybką sałatkę z tym cudnym dresingiem. Proste? No jasne!
Ten przepis jest świetną opcją na grilla albo szybki lunch do pracy. Nawet jak się w lunch boxie poprzewraca i wymiesza, to nic mu się nie stanie. Gwarantuje Wam, że będziecie zadowoleni!
Bataty pieczone z miso
Składniki:
- 1 batat
- pęczek rzodkiewki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pęczek koperku
- garść rukoli
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 st. Bataty umyj i przekrój na pół. Zawiń w folię aluminiową i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz 30 min. Po tym czasie odwiń z foli i zapiekaj jeszcze 15 min. Na tym etapie dodaj do pieczenia pomidorki koktajlowe i zapiekaj z batatami również 15 min.
Połącz pastę miso, miód oraz oliwę i przyprawy i wymieszaj na płyny dresing. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj więcej oliwy. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.
Upieczonego batata oraz pomidorki przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną rzodkiewkę, koperek oraz rukolę. Polej całość dresingiem z pasty miso.
Batata można też zawinąć w sreberko i upiec na ogniu, a sałatkę zrobić osobno! Goście będą zachwyceni!