Jak zrobić bezglutenowe kokosanki?
Najlepsze kokosanki robiła moja mama! Moja wersja jest bezglutenowa, bo tylko z dodatkiem odrobimy mąki ziemniaczanej. By je trochę odchudzić zamieniłam cukier puder na zmielony na puder w młynku ksylitol. Idealny pomysł na deser, gdy do drzwi pukają goście a Wy nic nie macie słodkiego do kawy. Przygotowanie ich wraz z pieczeniem to 20 min.!
Bezglutenowe kokosanki
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 70 g masła
- 2 białka
- 110 g cukru pudru ksylitolu (można użyć zwykły cukier puder)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st z termoobiegiem. Masło rozpuść i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder(ksylitol) oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę, a na koniec dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksuj.
Do powstałej piany białkowej dodaj ostudzone wiórki kokosowe i połączy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.
Formuj w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), ale nie zgniataj ich za bardzo. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut i piecz do lekkiego zarumienienia.
Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku, wtedy znacznie miękną.
4 comments
Ann
Przy robieniu kulek się rozpadają
Smak w miarę
Agnieszka Jasińska
Przy sklejaniu nie można ich za bardzo ściskać. Białka podczas wypieku skleją całość. Dziękuję za komentarz!
Lua
Rozpadają się przy formowaniu, masa jest zbyt sucha. Nie ma opcji, żeby ich nie ściskać. Myślę, że proporcje są niewłaściwe. Robiłam kokosanki w zeszłym roku z innego przepisu i masę nakładałam łyżką na blaszkę, na tyle była płynna i elastyczna.
Agnieszka Jasińska
Wszystko zależy od wielkości jajek. są S,M,L i XL. To białko skleja całość. W takim przypadku pomoże dodanie 1 jajka więcej.