Cukinia genialnie rozumie się z czekoladą i kakao. Nie wierzysz? Zerknij na składniki i sprawdź czy masz je w swojej lodówce! A potem zrób ciasto i daj znać czy Ci smakowało!

Czekoladowe ciasto z cukinią powstało zupełnie przez przypadek. Miałam dość chlebków bananowych (choć bardzo je lubię, ale ile można!). W koszyku na warzywa leżała biedna cukinia, która już krzyczała ZJEDZ MNIE! Więc nie kombinowałam dłużej, tylko jej użyłam. To ciasto zrobiłam w wersji lekkiej i mało słodkiej. Jeśli lubisz słodkie ciasta zwiększ ilość cukru z 80 g do 120 g. Moim zdaniem nie trzeba, ale każdy lubi inną słodycz deserów, co doskonale rozumiem, bo desery mają być słodkie i mają nam dawać przyjemność!

Jeśli zrobisz ciasto daj znać jak poszło!

 

Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki:

  • 230 g cukinii
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao w proszku
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów drobno pokrojonych
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml jogurtu greckiego
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu

 

Przygotowanie:

Piekarnik ustaw na 180 st z termoobiegiem. Cukinie zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Zostaw na 5 min. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Czekoladę i orzechy posiekaj bardzo drobno. I wsyp 3/4 czekolady oraz 3/4 posiekanych orzechów do miski z suchymi składnikami, 1/4 czekolady oraz 1/4 orzechów zostaw by posypać po górze ciasta. Do drugiej miski wbij jajka. Dodaj olej oraz jogurt grecki. Wsyp cukier i dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt. Całość zmiksuj robotem na jednolitą masę. Dodaj do masy susze składniki i wymieszaj łyżką lub robotem bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Znów zmiksuj tylko chwilę do połączenia się składników.

Formę keksową wysmaruj olejem i oprósz mąką. Jeśli używasz formy sylikonowej to niczym jej nie smaruj i nie oprószaj. Wylej ciasto do formy. Posyp pozostała częścią posiekanej czekolady oraz orzechami wierzch ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 55 min.

Po tym czasie wyciągnij czekoladowe ciasto z cukinią i zostaw je do całkowitego wystudzenia.

Triki:

Dla miłośników słodkiego chlebka bananowego mam niespodziankę. Zamień ilość startej cukinii na rozgniecione banany i otrzymasz czekoladowy chlebek bananowy!

Inny przepis na chlebek bananowy znajdziesz tutaj https://kulinarnenawigacje.pl/chlebek-bananowy/

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *