Żeby była jasność… Nie jestem fanką muffinek. Nie lubię ich robić i NIGDY mi one nie smakują. Ale te są wyjątkowe! Muffinki dyniowe z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej skradną Wasze serce! Przepis jest oczywiście jednomiskowy!

Te babeczki dyniowe są MEGA wilgotne w środku i bardzo puszyste. Ich atutem jest kruszonka na górze i pestki dyni, które są wisienką na torcie, a bardziej chrupką na topie. Można pominąć pestki dyni i zrobić je bez nich, też jest super!

Ważne tutaj jest purre dyniowe. Ja przygotowuję zawsze pieczoną dynię pokrojoną na kawałki w większych ilościach, następnie ją porcjuję i mrożę, by potem taką upieczoną rozmrożoną użyć np. do kremu dyniowego lub właśnie ponownie do kolejnej porcji muffinek.

 

Muffinki dyniowe

Składniki na 16 szt.

  • 340 g upieczonej dyni hokaido (instrukcje znajdziesz w przepisie)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (120 ml)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (można użyć przyprawy do piernika)
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (60 ml)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła (50g)
  • 50 g pestek dyni (można pominąć)

Przygotowanie:

Dyni hokaido nie trzeba obierać ze skórki, bo skórka jest cienka. Jesli używasz innej odmiany dyni, to najpierw ją obierz ze skórki. Umyj dynię i przekrój ją na pół. Wydrąż pestki i włókna. Miąższ pokrój w podłużne paski, a następnie w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzej na 220 st. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wysyp na niego pokrojoną dynię. Wstaw do piekarnika i piecz 20 min. Wyciągnij i ostudź. Odmierz 340 g upieczonej dyni i zblenduj ją wraz z olejem na purre. Resztę dyni podziel do woreczków i zamroź. Będzie idealne do kolejnych muffinek.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól oraz dwa rodzaje cukru. Wbij do miski jajka i wlej mleko. Dodaj purre zmiksowane z olejem i całość wymieszaj na jednolitą konsystencję. Wyłóż formę do muffinek papilotkami papierowymi i nakładaj ciasto do każdej papilotki. Ilość ciasta musi być 0,5 cm poniżej końca papilotki.

Suche składniki na kruszonkę wsyp do miski (oprócz pestek dyni). Dodaj masło i całość szybko zagnieć dłonią na kruszonkę wielkości małych grudek. Pokrusz kruszonkę na muffinkach dyniowych. Na koniec posyp muffinki pestkami dyni, jeśli ich używasz.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 220 st i piecz przez 5 min. Po tym czasie zmniejsz temp do 180 st i piecz kolejne 15 min. Upieczone muffiny dyniowe wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *