Czym zastąpić biały cukier?

Cukier krzepi, ale niestety spożywamy go coraz więcej. Świadomie i nieświadomie, bo większość producentów dodaje go do swoich produktów (w keczupach i chipsach również jest cukier!). Czym zastąpić biały cukier ? Jest mnóstwo innych produktów, które dają słodki smak i są tym samym zdrowsze i smaczne.

Cukier biały- rafinowany

czym zastąpić biały cukier
Cukier biały czyli inaczej cukier rafinowany pustoszy nasz układ krwionośny. Bardzo szybko przenika do krwi i zakwasza nasz organizm. Cukier nazywany jest „białym zabójcą” i bardzo wiele jest w tym prawdy, bo jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Nadmiar cukru powoduje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Powoduje nerwowość, nieśmiałość, rozdrażnienie.

100 g cukru- 405 kalorii

 

Czym zastąpić biały cukier?

 

1. MIÓD

miod

Przetworzony przez pszczoły nektar kwiatowy, zawiera minerały i enzymy. Miód składa się głównie z fruktozy i glukozy, a te cukry są bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm. W miodzie znajdziemy również składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny.

100g miodu -304 kalorie

2. SYROP KLONOWY

syrop klonowy
Syrop klonowy ma gęstą przeźroczystą jasnobrunatną konsystencję, gdyż jest odparowanym sokiem z pnia klonu. Zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Nadaje się idealnie do słodzenia deserów czy ciast.

100 g- 260 kalorii

3. SŁÓD (RYŻOWY, JĘCZMIENNY)

słód jęczmienny

Słód uzyskuje się przez skiełkowanie i wysuszenie ziaren zbóż (ryżu lub jęczmienia). Słód zawiera maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słód wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności enzymów. Pełne ziarna są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich gęsty, słodki płyn. Słód z pełnego ziarna, zawiera złożone węglowodany, stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli, ale i długo się utrzymuje, nieznacznie podnosząc poziom cukru we krwi. Kolejną zaletą jest obecność witamin z grupy B.

100 g- 85 kalorii

4. SYROP Z AGAWY

syrop z agawy

Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku z niektórych gatunków agawy. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawarta w syropie fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

100g- 310 kalorii

5. KSYLITOL (CUKIER BRZOZOWY)

ksylitol

Jest to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Ksylitol wzmacnia organizm i układ immunologiczny, broni go przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Ksylitol jest zasadowy, co powoduje, że nie zakwasza organizmu.

100g-240 kalorii

6. SYROP DAKTYLOWY

syrop daktylowy

Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B, witamina E, wapń, żelazo i fosfor.

100g-270 kalorii

7. STEWIA

stevia

Jest bardzo słodka (250-300 razy słodsza od cukru) i bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe są te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z grupy B i wit.C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. W medycynie naturalnej jest używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii. Biała zmodyfikowana stewia jest silnie przetworzona i pozbawiona wszelkich składników odżywczych.

100g-2,4 kalorii

8. SYROP Z LUKRECJI

lukrecja

Głównym składnikiem produktów z lukrecją jest wyciąg z korzenia lukrecji. Należy ona do jednych z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Znana już była w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach. Obecnie jest bardzo popularną rośliną stosowaną w produktach spożywczych, przemyśle kosmetycznym i ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości, produkty z lukrecją zaleca się przy infekcjach gardła i dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych.

100g-390 kalorii

9. SUSZONE OWOCE

owoce suszone

Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, krążki z jabłek – suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik. Po zalaniu ich wodą i zagotowaniu, można stworzyć naturalnie słodkie puree, którym można dosłodzić ciasta czy desery.

100g-260 kalorii

10. MELASA (Z KAROBU, TRZCINY, BURAKA)

melasa

Melasa jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona na trzcinową i buraczaną, ze względu na surowiec, z którego powstaje. Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasy można używać, ze względu na około 50% zawartość sacharozy, do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty. Melasa z karobu jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, może być pomocna w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie, wspomaga kurację antygrypową i przeciwkaszlową oraz odporność organizmu.

100g-290 kalorii

11. CUKIER KOKOSOWY

cukier kokosowy

Uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. Przypomina brązowy cukier, ale w odróżnieniu od niego, produkowany jest z palmy kokosowej. W krajach azjatyckich wykorzystywany jest jako naturalna substancja słodząca. Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru, a obok oryginalnego smaku, zawiera także wiele cennych składników.

Cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. Zawiera przeciwutleniacze, aminokwasy, kwas octowy, a także enzymy, które korzystnie wpływają na profil glukozy we krwi. Cukier kokosowy nie jest rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników i posiada wysoką zawartość składników mineralnych.

Cukier kokosowy, jak na substancję słodzącą, posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Dzięki temu może być stosowany przez diabetyków, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie. Posiada łagodny, karmelowo-kokosowy smak, przyjemny zapach.

100g-380 kalorii

12. CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY

trzcinowy

To nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy, gdzie nie oddziela się od niego melasy i kryształków. Zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony.

Odmianą cukru trzcinowego nierafinowanego jest cukier Muscovado o silnym smaku melasy. Znany jest również pod nazwami „cukier z Barbadosu”, „cukier z melasy cukrowej” lub „wilgotny cukier”. Muscovado charakteryzuje się bardzo ciemnobrązowym zabarwieniem, a ponadto jest nieco grubszy i bardziej lepki niż większość cukrów brązowych.

100g-400 kalorii

Brązowy nie zawsze znaczy nierafinowany

Niektórzy producenci, wykorzystując modę na zdrowy styl życia i cukier trzcinowy, najzwyczajniej w świecie barwią rafinowany cukier na brązowo wykorzystując do tego melasę bądź karmel. Produkt ten sprzedawany jest później pod tajemniczą nazwą Cukier brązowy. Taki cukier brązowy jest więc najzwyklejszym w świecie cukrem rafinowanym.
Mam nadzieję, że po tym artykule Wasza świadomość jako konsumenta, na temat tego czym zastąpić biały cukier i czym się różnią poszczególne jego rodzaje, jest dużo większa. Wszystkie zamienniki stosuję w ciastach, deserach i słodkich przekąskach jakie przygotowuję. Nie odmawiajcie sobie słodyczy. Zdrowe słodycze są pyszne! Wykorzystujcie te wszystkie słodkie zamienniki, a od razu poczujecie się lepiej i zdrowiej.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *