Lizaki na gardło dla dzieci cieszą się w aptekach ogromną popularnością. Ich cena wzrasta wraz z okresem na przeziębienia. W związku z tym dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo ekonomiczne i pyszne domowe lizaki dla dzieci!
Lizaki można przygotować z dowolnych cukierków. Mogą to być mleczne cukierki Werther’s Original bez cukru, mogą to być tradycyjne landrynki. Co lubicie!
Domowe lizaki dla dzieci
Składniki:
– 10 ziołowych cukierków na gardło bez nadzienia (takie jak Ricola- melisa, ziołowe lub Verbena- szałwia, lipa, mięta)
– 10 małych liści mięty
Przybory:
– 5 patyczków do lizaków (można użyć 10 wykałaczek)
– 5 nieużywanych pojemniczków po świeczkach tealight dokładnie umytych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 130 st. i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wytnij nożykiem lub nożyczkami malutki otwór w formie na wsadzenie patyczków.
Ułóż formy na blaszce do pieczenia. Umieść 1 cukierek w każdej formie i piecz w piekarniku przez 4-5 minut, aż do całkowitego stopienia.
Wyjmij swoje lizaki z piekarnika i bardzo ostrożnie, ale szybko umieść 1 lub 2 małe liście mięty w stopionym cukiereczku. Dociśnij delikatnie liście mięty, aby się przykleiły. Umieść znów po 1 cukierku do każdej formy i wstaw do piekarnika na kolejne 4-5 minut, aż do całkowitego stopienia.
Ostrożnie wyjmij lizaki z piekarnika. Sprawdź, czy którykolwiek z liści mięty wystaje, a jeśli tak, to ostrożnie i szybko wepchnij je do stopionego cukierka za pomocą wykałaczki (wystający liść stanie się brązowy). Włóż po 2 wykałaczki do wyciętego otworka w formie. Przekręć je, aby upewnić się, że są w pełni pokryty rozpuszczoną masą.
Zostaw lizaki na blacie na 10 minut, a następnie ostrożnie rozsuń boki każdej formy, aby uwolnić lizaki. Następnie umieść na papierze do pieczenia, aby całkowicie ostygły.
To co dodacie do środka domowych lizaków dla dzieci to tylko Wasza fantazja. Można użyć płatków ogrodowych kwiatów (niepryskanych!). Można dodać do środka kolorową posypkę do dekoracji ciast i ciasteczek. Można dać kroplę ulubionego syropu do herbaty (malina, imbir). Twórzcie smaki jakie lubicie Wy i Wasze maluchy!