DORADA PIECZONA W SOLI
Składniki:
- 2 dorady ok. 500 g każda
- 2 kg soli morskiej gruboziarnistej
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 koper włoski/ fenkuł
- 4 plasterki cytryny
- 4 łyżki masła
- 1 pęczek koperku (bez łodyżek)
*Sól izoluje pieczony produkt. Ta metoda obróbki powoduje, że ryba jest równomiernie upieczona i bardzo soczysta. W rybie w ogóle nie czuć soli. Dorada pieczona w soli jest idealnie zrobione i rozpływa się w ustach.
Rybę patroszymy, dokładnie płuczemy pod wodą, zostawiamy z głowami. Nacinamy rybę 4 razy po boku i wkładamy w otwory pokrojony czosnek.
Koper włoski kroimy w plastry i wycinamy twardy kaczan przy dole każdego kawałka. Do środka ryby wkładamy zioła, plastry kopru i plastry cytryny..
Na blachę lub do żaroodpornego naczynia wsypujemy 1 kg soli. Układamy rybę i zasypujemy rybę znów 1 kg soli.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wstawiamy rybę i pieczemy 20-25 minut. Nie przykrywamy góry formy do pieczenia.
Z upieczonej ryby zeskrobujemy sól i przekładamy doradę na talerz.
Ja najbardziej lubię jeść pieczoną doradę solo bez niczego. Wtedy jest najpyszniejsza. SMACZNEGO!
W soli można piec warzywa np. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę. Są bardzo aromatyczne i soczyste. Idealnie w soli piecze się cały kurczak. Jest nieziemsko delikatny.
2 comments
Marta
a co z masłem?
Agnieszka Jasińska
Masełko nakładamy na rybę bez skóry, już do samego jedzenia. Można polać oliwą 🙂