Kokosowa manna z borówkami
Po weekendzie „tortowym” został mi w lodówce krem kokosowy, który jest niczym innym jak długo gotowanymi wiórkami kokosowymi z mlekiem kokosowym. Możliwości śniadaniowe były więc niewielkie, ale stworzyłam coś niesamowicie pysznego z dodatkiem mleka i kaszy manny! Zachowały się borówki z dekoracji toru, tak też śniadanie wyszło iście królewskie!
Kokosowa manna z borówkami smakuje jak cudownie kokosowy krem z owocami, gdzie dominuje kokos i jego naturalna słodycz. Niby proste śniadanie, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskuje zaskakująco dobre połączenie!
Kokosowa manna z borówkami
Składniki:
- 70 g wiórek kokosowych
- 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (20%)
- 30 g kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 100 g borówek
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy wiórki kokosowe i zalewamy je śmietanką kokosową. Gotujemy ok 30 min mieszając co jakiś czas, aż wiórki wchłoną cały płyn i powstanie nam gęsta masa. Przekładamy masę do miseczki i odstawiamy.
Do garnka, gdzie gotowaliśmy wiórki kokosowe wlewamy mleko i wsypujemy kasze mannę. Gotujemy ok 7 min. Dodajemy do manny nasz krem kokosowy i gotujemy wszystko razem do lekko płynnej konsystencji. Wyłączamy.
Przekładamy połowę masy do szklanek i układamy połową borówek. Na owoce znów kładziemy kolejną warstwę masy i kończymy dekoracją borówek.
Kokosowa manna z borówkami jest naturalnie słodka dzięki kokosowi. Jeżeli mało Wam słodkości to śmiało możecie dosłodzić np. cukrem kokosowym lub innymi zamiennikami cukru białego.