Kokosowe naleśniki z przecierem porzeczkowym
Och jak ja uwielbiam naleśniki! Mogę je jadać codziennie w różnych postaciach i z różnymi przetworami. Często w soboty mama robiła mi puszyste naleśniki na obiad. Choć w klasyczna wersja mamy jest pyszna, trochę unowocześniłam przepis.
Teraz dużo bardziej lubię je jadać na śniadanie. Zastąpiłam zwykłem mleko, mlekiem kokosowym, a dokładniej śmietanką kokosową, która ma ok 20% tłuszczu. Będziecie zachwyceni tym przepisem! Do przecieru porzeczkowego użyłam agar-agar. Jest to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która idealnie zagęszcza nam przetwory bez używania żelatyny! Możecie ją pominąć w przepisie, ale dzięki jego dodaniu przecier porzeczkowy ma bardziej zwartą konsystencję.
Kokosowe naleśniki z przecierem porzeczkowym (12 szt)
Składniki na naleśniki:
- 400 ml mleczka kokosowego (ok 20%)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 szczypty soli
Składniki na przecier porzeczkowy:
- 500 g czarnej porzeczki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki agar-agar (niekoniecznie) (dostępny e sklepach Tesco)
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i miksujemy do jednolitej konsystencji. Ważne by nie było grudek w cieście. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy ciasto do odpoczynku na ok 20 min. Po tym czasie wylewamy cieniutko ciasto na rozgrzaną patelnię naleśniki i smażymy naleśniki na złoty kolor. Następnie obracamy na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz do ostygnięcia. Wylewamy na patelnię znów ciasto naleśnikowe i smażymy kolejne kokosowe naleśniki.
Przygotowanie przecieru porzeczkowego:
Czarną porzeczkę płuczemy i odrywamy większe gałązki i liście jeżeli zostały. Wsypujemy do garnka i dodajemy cukier. Całość gotujemy ok 10 min, co jakiś czas mieszając, aż porzeczki puszczą sok i staną się bardzo miękkie. Na miskę układamy duże sitko. Gorące porzeczki przekładamy na sitko i przecieramy łyżką, tak by skórki z porzeczki zostały na sitku, a miąższ przecierał się do miski. Gdy całość już jest przetarta dodajemy do przetartego miąższu agar-agar, a nie przetarte skórki wyrzucamy.
Układamy na talerzu kokosowy naleśnik i smarujemy go 3 łyżkami przecieru porzeczkowego. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem po kolei. Kroimy naleśniki jak tort w trójkątne kawałki i podajemy.
Naleśniki możecie podawać w klasycznej wersji pojedynczo zwinięte w rulon lub poskładane w trójkąty. W wersji tortowej wyglądają bardzo okazale i bardzo odświętnie, choć to bardzo proste danie!