Powszechnie wiadomo, że Toskańczycy to smakosze, a deseru nigdy nie może zabraknąć na zakończenie posiłku. Cantuccini, znane również pod oryginalną nazwą „herbatniki Prato”, należą do najbardziej lubianych i znanych herbatników na świecie.

Cantuccini to pyszne wałeczki ze słodkich migdałów pieczone w piekarniku, a następnie krojone i opiekane, aż staną się bajecznie złote i chrupiące. Koneserzy słodkości zawsze zastanawiali się nad sekretem tych wyjątkowych ciastek. Fabryka ciastek, w której znajduje się oryginalna receptura na włoskie biscotti, jest owiana tajemnicą i legendą.

Moje receptura jest bardzo bliska tej tradycyjnej. Na jednym z kursów we Włoszech, kucharz przygotowując ten deser dodał do receptury nasiona kopru włoskiego. To było mistrzostwo! To taki mój sekret o którym nie mówiłam nikomu do dziś! Możesz oczywiście nasiona kopru pominąć, ale wzbogacają one bardzo smak ciasta.

 

Włoskie cantuccini

Składniki:

  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 270 g mąki typ 00
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g miękkiego masła
  • 110 g migdałów
  • 10 g słodkiego wina likierowego np. Marsala
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)

Do posmarowania:

  • 1 żółtko

 

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 200 st z termoobiegiem. Do miski wsyp cukier i dodaj jajko ze szczyptą soli. Wymieszaj łyżką dokładnie, tak, by jajko połączyło się z cukrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do mąki jajko zmieszane z cukrem. Dodaj do miski miękkie masło oraz migdały. Zagnieć rękami ciasto. Następnie wlej wino i zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy i dodaj nasiona kopru. Zagnieć znów ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

Uformuj z ciasta kulę i przenieść ją na blat. Ciasto podziel na trzy równe części i z każdej zrób wałeczek o grubości 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wałeczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie ma potrzeby ich spłaszczania, nastąpi to naturalnie podczas gotowania).

Jajko podziel na białko i żółtko. Posmaruj wałeczki żółtkiem. Piecz cantuccini przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw na blat na 10 min. Po tym czasie nożem z ząbkowanym ostrzem pokrój wałeczek lekko po przekątnej, tworząc cantuccini o grubości ok. 1,5 cm. Zmniejsz temperaturę do 160 st. Rozłóż pocięte cantuccini na płasko na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 18 minut. Wyjmij cantuccini z piekarnika i pozwól im ostygnąć, zanim je spróbujesz.

 

Przechowywanie

Cantuccini można przechowywać przez długi czas. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku, z dala od wilgoci. Pozostaną wtedy pachnące i kruche aż do 30 dni! Uformowane surowe cantuccini można zamrażać na 1 miesiąc i rozmrażać w lodówce przed przystąpieniem do normalnego pieczenia.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *