Wiele razy słyszałam od przyjaciół wegan „ten krem kokosowy by Ann jest pyszny”. Postanowiłam zbadać sprawę ile on kosztuje i jak smakuje. Moje spostrzeżenia były dla mnie samej szokiem! Odkrywam dla was sekret – jak zrobić samemu w domu masło kokosowe „by You”!
Domowe masło jest 3x tańsze od tego sklepowego. Sprawdzicie sami!
Jak zrobić masło kokosowe?
Nie będę ukrywać, że na pierwszych masłach kokosowych „zajechałam” swój blender. Idealnie sprawdza się w tym przepisie Thermomix lub Vitamix, ale zwykły blender z pojemnikiem też da radę, tylko musicie robić kilka przerw, żeby się nie przegrzał. Rozdziel wtedy 6 szklanek z przepisu na 3 tury. Możecie oczywiście nie przecedzać wiórków na sicie i zmielić je, aż do uzyskania gęstej masy, ale wtedy bardziej robi się puree niż masło.
Masło kokosowe
Składniki:
- 6 szklanek wiórków kokosowych
- ½ szklanki oleju kokosowego
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki do pojemnika miksera i miel/ blenduj 10 minut, aż masa będzie dość kremowa. Kilka razy zatrzymaj i zeskrob kokos z boków.
Ułóż sito na misce. Przełóż blendowaną masę kokosową na sito, przecierając łyżką, by tłuszcz kokosowy przelał się do miski pod sitem.
Przełóż masę z sita (bez płynu z miski) z powrotem do robota kuchennego i blenduj przez kilka minut, aż znów stanie się płynne.
Ponownie przenieś masę na sito ułożone na misce i ponownie przetrzyj łyżką.
Wlej gładkie masło pozostałe w misce do szklanego słoika i odłoży, aby dać mu czas na ustabilizowanie się, ok 5 h.
Masę kokosową z sita użyj do naleśników, babeczek lub jako kruszonkę do owoców zapiekanych w piekarniku.
Wskazówki:
- Masło kokosowe należy przechowywać w lodówce i wyciągnąć je ok 30 min przed użyciem.
- Genialnie smakuje z ciepłymi tostami lub grzankami!
- Masę pozostałą z wiórków używam do mufinek kokosowych.
- Jeżeli podczas mielenia dodacie odrobinę świeżego imbiru, otrzymacie pyszne rozgrzewające smarowidło.
- Pół płynna masa świetnie nadaje się do zanurzania w niej owoców.