Mleczny pudding z figami i karmelem
(przepis na 8 porcji)
składniki na pudding:
- 1/3 filiżanki mąki kukurydzianej (można użyć kaszy manny)
- 3 szklanki mleka (ja używam sojowego)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
składniki na karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki syropu kukurydzianego (można użyć syropu klonowego)
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki wody różanej
- 8 świeżych fig
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą połącz z mlekiem i wymieszaj. Odstaw do zgęstnienia.
W rondelku podgrzej śmietanę, 2 szklanki mleka, cukier i sól. Mieszać co chwilę całość ok 8 min. Po tym czasie dodaj spęczniałą mąkę kukurydzianą. Energicznie mieszaj by powstała gładka konsystencja budyniu. Zagotuj ok 1 min. Jeżeli budyń zrobi się za gęsty można podlać delikatnie mleko (nadal mieszając). Przelej budyń do kokilek lub małych miseczek. Przykryj kawałkiem foli spożywczej każdą miseczkę, tak by folia dotykała budyniu. Wtedy nie powstanie na puddingu kożuch. Odstaw by ostygła, a potem wstaw do lodówki na ok 1h*
Na patelnię wsyp cukier, syrop kukurydziany oraz 1/4 szklanki wody. Podgrzej to wszystko delikatnie obracając patelnię na małym ogniu by masa nabrała lekko brązowej barwy (nie mieszaj!!). Zdejmij z ognia, dodaj laskę cynamonu i wymieszaj bardzo szybko wlewając 1/4 szklanki wody (uwaga bo karmel jest bardzo gorący i będzie „strzelał” bańkami). Dodaj wodę różaną i wymieszaj. Wyciągnij laskę wanilii. Wrzuć pokrojone w ćwiartki figi i wymieszaj wszystko razem bardzo delikatnie by figi się nie rozpadły.
Zdejmij folię spożywczą z puddingu i polej karmelem z figami.
*Mleczny pudding można przygotować dzień wcześniej by się dobrze schłodził
SMACZNEGO 😀