Są ciasta ucierane, kruche, parzone, drożdżowe i na tych samych zasadach istnieją również zakalce! Bo tak uwielbiane brownie czy clafoutis z wiśniami jest własnie nim. Najlepszy w tym deserze jest fakt, że nie możesz powiedzieć, że się nie udało. Ono zawsze się udaje i do tego nieziemsko smakuje!

Clafouti to francuski deser przygotowywany głownie z wiśniami. Wymawia się go „klafuti”. Zakalec jest często traktowany jako porażka kulinarna, zmora gospodyń domowych. Czy zakalec może mieć szlachetne pochodzenie? Ba, mało tego, czy clafoutis z wiśniami może mieć rodowód wystawiony przez francuskiego kucharza? Oczywiście! Zakalec tego zaszczytu dostąpił. Bo clafoutis to nic innego jak swego rodzaju zakalec ze świeżymi owocami! To najszybsze ciasto na świecie!

Clafoutis z wiśniami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wanillii
  • 2 łyżki amaretto, likieru wiśniowego (opcjonalnie)
  • 230 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 120 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 300 g wiśni (lub innych świeżych owoców)

Dodatki:

  • 150 ml jogurtu do podania
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 230 st. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Do miski wsyp mąkę i dodaj sól oraz wanilię. Wlej amaretto lub likier wiśniowy oraz mleko. Wbij jajka i wsyp cukier. Dodaj jogurt. Całość wymieszaj łyżką, tak długo by nie widać było grudek mąki. Wlej masę do wysmarowanego naczynia. Wiśnie umyj i ręcznie wyciągnij pestki, wrzuć je do masy ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 min. Wyciągnij i ostaw na 10 min. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z jogurtem lub śmietaną. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Lubię clafoutis z wiśniami podawać również na śniadanie, gdy mam ochotę na słodki poranek!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *