Mus rabarbarowy
To już ostatnia chwila na dobry rabarbar, więc warto skorzystać! Rabarbar przywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa, gdzie na stole zawsze latem był kompot rabarbarowy. Wtedy za nim nie przepadałam, bo zawsze wydawał mi się kwaśny. Dziś wiem, że to kwestia odpowiedniego przygotowania i użycia dobrej jakości cukru. Żeby przepis był dużo zdrowszy i smaczniejszy dodałam do niego nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Dzięki tym drobnym nasionkom mus rabarbarowy jest delikatny w smaku.
Mus rabarbarowy z nasionami chia (2 słoiki po 300 ml)
Składniki:
- 800 g rabarbaru
- 200 g cukru trzcinowego
- 50 g nasion chia
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Pokrojone warzywo przekładamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozkrawamy laskę wanillii i wyciągamy z niej ziarenka. Pustą laskę wanilii również wrzucamy do rabarbaru, by wyciągnąć z niej całość aromatu. Dusimy wszystko ok 10 min, aż rabarbar zacznie nam się rozpadać. Wyciągamy pustą laskę wanilii.
Przekładamy rozgotowany rabarbar do miski i całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy masę na ok 30 min by nasiona chia spęczniały i przekładamy mus do słoiczków. W lodówce mogą stać 1 tydzień.