Często na warsztatach kulinarnych słyszę „pączki są za trudne” albo „te drożdże i wyrastanie- nie znam się na tym”. No to właśnie spieszę z pomocą. Przepis na pączki z mascarpone jest łatwy do zapamiętania 300/300/3/3 . 300 gram mąki oraz mascarpone, 3 jajka, 3 łyżki cukru. Reszta to dodatek sody i proszku do pieczenia. Pączki serowe są genialne w smaku i przygotowanie ich zajmie Tobie 5 min. Obiecuję!
Kiedy zaczynałam, tworzyć przepisy na blogu kombinowałam i oczekiwałam efektu WOW. Z czasem zauważyła, że mniej znaczy więcej. I od dłuższego czasu wymyślam przepisy jednomiskowe. Takie gdzie wsypujesz wszystko do miski i masz gotowe danie. Przygotowując pączki z mascarpone zalecam użyć sera ricotta lub mascarpone. Jest dużo delikatniejszy w smaku i nie ma grudek. Można oczywiście użyć twarogu i dobrze go zmielić, ale to już nie mieści się w obiecanych 5 minutach!
Pączki z mascarpone
Składniki:
- 300 g sera mascarpone lub ricotty
- 300 g mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Dodatki:
- 500 ml oleju do smażenia
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W średniej misce umieść ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków i ugnieć ciasto.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dobrze olej. Dłonie natłuść olejem, wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Gdy olej będzie mocno rozgrzany wrzucaj po kolei kuleczki wielkości orzecha włoskiego z ciasta i smaż je na złoty kolor. Gdy ilość ilość oleju nie zakrywa całych pączków serowych, to przewróć je metalową łyżką, tak by z każdej strony były złote. Smaż w sumie ok 4 min.
Przełóż pączki na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Posyp obficie pączki z mascarpone cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.