Używaliście kiedyś wody z ciecierzycy- aquafaby? Piernikowy mus wegański jest właśnie na jej bazie! Deser jest cudnie korzenny i piernikowy! Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną wersję kremu tiramisu.

Bardzo lubię wykorzystywać resztki w kuchni, a woda z ciecierzycy do takich właśnie należy. Przygotowując pastę bezjajeczną lub hummus na bazie cieciorki zawsze zostaje mi woda, albo po jej ugotowaniu, albo ta z puszki. Dzięki temu powstaje pretekst, by zrobić ten pyszny deser! Tym bardziej, że świąteczne przyprawy wprowadzą Was szybkim krokiem w świąteczny klimat!

Piernikowy mus wegański

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 400 g
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 400 g mleka kokosowego w puszce
  • 3-5 łyżek syropu klonowego do smaku
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar – dwuwinian potasu (kupuję w Kuchniach Świata lub na allegro)
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawa cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
  • drobno startą skórkę z 1 pomarańczy
  • kakao do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem deseru wstaw puszkę mleczka kokosowego do lodówki.
Czekoladę połam i przełóż do miski. Na palniku ustaw garnek wlej do niego 2 cm wody i ułóż miskę na garnku, tak by para wodna z gotującej się wody rozpuszczała czekoladę.

Odcedź płyn z puszki ciecierzycy i wlej go do miski dodając cream of tartar. Rozpocznij ubijanie na niskiej prędkości, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej, aż aquafaba zacznie zwiększać objętość.

Dodaj wanilię, syrop klonowy i mieszankę przyprawę i dalej mieszaj, aż uzyskasz mocne bezowe „szczyty”. Dodaj ok 150 g bezy z aquafaby do rozpuszczonej czekolady. Dodaj pomarańczową skórkę i zamieszaj całość aby połączyć krem.

Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i odlej wodę. Do kremu potrzebujesz tylko część tłustej i kremowej bez wody. Ubij mleko kokosowe, aż zacznie być puszyste i stopniowo dodawaj pozostałą część ubitej aquafaby, jednocześnie mieszając na niskiej prędkości.

Układaj mus czekoladowy i kokosowy w szklance na przemian. Schłodź przez co najmniej dwie godziny lub całą noc.

Przed podaniem piernikowego musu wegańskiego wyciągnij deser na ok 20 min, by zrównał się z temperaturą pokojową. Posyp kakao oraz startą czekoladą. Możesz użyć kolorowych posypek- co ci podpowie wyobraźnia!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

Mus nie jest wegański jeżeli jest w nim mleczna czekolada.

Reply

Weganie wiedzą, że jest „mleczna” wegańska. A nie weganie mogą zrobić z tradycyjną sklepową. To daje temu przepisowi uniwersalność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *