Używaliście kiedyś wody z ciecierzycy- aquafaby? Piernikowy mus wegański jest właśnie na jej bazie! Deser jest cudnie korzenny i piernikowy! Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną wersję kremu tiramisu.
Bardzo lubię wykorzystywać resztki w kuchni, a woda z ciecierzycy do takich właśnie należy. Przygotowując pastę bezjajeczną lub hummus na bazie cieciorki zawsze zostaje mi woda, albo po jej ugotowaniu, albo ta z puszki. Dzięki temu powstaje pretekst, by zrobić ten pyszny deser! Tym bardziej, że świąteczne przyprawy wprowadzą Was szybkim krokiem w świąteczny klimat!
Piernikowy mus wegański
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 100 g czekolady mlecznej
- 400 g mleka kokosowego w puszce
- 3-5 łyżek syropu klonowego do smaku
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/4 łyżeczki cream of tartar – dwuwinian potasu (kupuję w Kuchniach Świata lub na allegro)
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawa cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
- drobno startą skórkę z 1 pomarańczy
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem deseru wstaw puszkę mleczka kokosowego do lodówki.
Czekoladę połam i przełóż do miski. Na palniku ustaw garnek wlej do niego 2 cm wody i ułóż miskę na garnku, tak by para wodna z gotującej się wody rozpuszczała czekoladę.
Odcedź płyn z puszki ciecierzycy i wlej go do miski dodając cream of tartar. Rozpocznij ubijanie na niskiej prędkości, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej, aż aquafaba zacznie zwiększać objętość.
Dodaj wanilię, syrop klonowy i mieszankę przyprawę i dalej mieszaj, aż uzyskasz mocne bezowe „szczyty”. Dodaj ok 150 g bezy z aquafaby do rozpuszczonej czekolady. Dodaj pomarańczową skórkę i zamieszaj całość aby połączyć krem.
Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i odlej wodę. Do kremu potrzebujesz tylko część tłustej i kremowej bez wody. Ubij mleko kokosowe, aż zacznie być puszyste i stopniowo dodawaj pozostałą część ubitej aquafaby, jednocześnie mieszając na niskiej prędkości.
Układaj mus czekoladowy i kokosowy w szklance na przemian. Schłodź przez co najmniej dwie godziny lub całą noc.
Przed podaniem piernikowego musu wegańskiego wyciągnij deser na ok 20 min, by zrównał się z temperaturą pokojową. Posyp kakao oraz startą czekoladą. Możesz użyć kolorowych posypek- co ci podpowie wyobraźnia!
2 comments
Monika
Mus nie jest wegański jeżeli jest w nim mleczna czekolada.
Agnieszka Jasińska
Weganie wiedzą, że jest „mleczna” wegańska. A nie weganie mogą zrobić z tradycyjną sklepową. To daje temu przepisowi uniwersalność.