Domowy ocet to jedna z najstarszych „przypraw”. W starożytności był stosowany do konserwowania mięsa, ryb oraz jarzyn. Używano go powszechnie, (tak samo jak teraz) jako środek odkażający, detergent, naturalny kosmetyk oraz lek na dolegliwości trawienne. Na co jeszcze ma korzystny wpływ ocet?
Ocet jabłkowy, który możemy kupić w większości sklepów spożywczych (ale po co kupować jak możesz zrobić domowy ocet samodzielnie??), powstaje w wyniku fermentacji jabłek. To produkt naturalny, pozbawiony konserwantów – a przynajmniej powinno tak być. Ocet jabłkowy to ważne źródło enzymów, aminokwasów, pektyn, witamin z grupy B i C. Poza tym warto zwrócić uwagę na biotynę, kwas foliowy i pierwiastki (potas, siarka, krzem).
Jak powstaje domowy ocet?
Naturalny ocet powstaje w procesie fermentacji dzięki bakteriom octowym. Wytwarza się go z owoców – winogron, jabłek, malin, truskawek lub z alkoholu (spirytusu, wina, sake). Zawiera sporo składników mineralnych (potas, fosfor, wapń i sód), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oraz dużo kwasów (octowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy).
To z czego zostanie zrobiony nadaje one nie tylko specyficzny smak i aromat „przyprawie”, ale też sprawiają, że ocet ma szczególne właściwości prozdrowotne.
Zalety domowego octu
1. Poprawia przemianę materii całego organizmu, co z pewnością przyda się w walce z cellulitem. Octową lemoniadę pij codziennie, najlepiej na czczo.
Przepis na poranną lemoniadę octową:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody
2. Niweluje celullit. Żeby pozbyć się skórki pomarańczowej, wmasuj w skórę mieszankę oliwy i octu jabłkowego w proporcji 1:3. Masaż powinien być energiczny – włóż w niego trochę więcej siły. Miesiąc takich masaży to gładka skóra i znacznie mniejszy cellulit. Dzieje się tak, ponieważ ocet jabłkowy pomaga usunąć z tkanek toksyny oraz wodę.
Mieszanka octowa na celullit:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwki
- 6 łyżek octu jabłkowego
3. Wzmacnia zęby. Zapobiega próchnicy, paradontozie, krwawieniu z dziąseł i osadzaniu się kamienia nazębnego. Takie właściwości ma płukanka z roztworu octu jabłkowego likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, wywołany np. zaburzeniami trawienia.
Przepis na płukankę do ust z octu:
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka przegotowanej wody
4. Łagodzi obrzęki, koi ból i swędzenie po użądleniach owadów Bolące miejsce wystarczy kilkakrotnie posmarować octem. Kompres z octu spirytusowego lub winnego przynosi ulgę także przy zwichnięciach i stłuczeniach. Ocet trzeba jednak rozcieńczyć wodą, by nie podrażnić skóry.
Przepis na kompres z octu:
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki wody
5. Działa przeciwgrzybiczo, ma właściwości antybakteryjne i odkażające Przy grzybicy stóp zaleca się kąpiel w której moczy się chore stopy raz dziennie przez 15 minut.
Przepis na kąpiel octową do stóp:
- 2 l ciepłej wody
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 5 łyżek octu jabłkowego
6. Dba o kondycję włosów. Płukanie włosów w roztworze octu nadaje im połysk i zapobiega przetłuszczaniu. Przede wszystkim ocet jabłkowy to naturalny sposób na nabłyszczenie włosów. Stosuj płukankę z octem 1-2 razy w tygodniu. Przygotuj płukankę z octu i przelej cieczą umyte, wilgotne włosy. Ocet jabłkowy domyka łuski włosów, a dzięki temu pasma są gładkie i lśniące. Płukanka octowa ułatwia rozczesywanie włosów. Po takim zabiegu kosmyki są sypkie, nie plączą się, a szczotka pięknie przez nie przechodzi.
Płukanka do włosów z octu:
- 1 łyżka octu
- 1 litr wody
7. Łagodzi oparzenia skóry. Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który działa podobnie do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Dzięki temu stosowanie okładów z roztworu octu szybko przyniesie ulgę podrażnionej skórze. Ponadto pozwala odzyskać prawidłowy odczyn pH skóry. Wystarczy na podrażnioną skórę słońcem przyłożyć okłady z gazy nasączonej octem. Pozostaw je na 15 minut.
Łagodzący kompres na oparzenia z octu:
- 3 łyżki octu domowego
- 1 łyżka wody
- 1 gaza apteczna
Z czego można zrobić ocet?
W ocet można zrobić z owoców, kwiatów, ziaren, alkoholu. Używając ryżu jako surowca stworzysz ocet ryżowy. Zalewając maliny lub truskawki wodą z cukrem otrzymasz ocet malinowy lub truskawkowy. Zrywając kwiaty forsycji otrzymasz ocet z forsycji. Eksperymentuj dowolnie!
Przepis na ocet domowy
- 1 l wody
- 4 łyżki cukru
- 1/2 słoika surowca (jabłek, malin, truskawek, kwiatów, ryżu)
Zagotuj wodę i rozpuść w niej 4 łyżki cukru. Odstaw do wystudzenia. Słoik wyparz wrzątkiem. Surowiec rozdrobnij/ pokrój i wsyp do słoika. Zalej wystudzoną wodą z cukrem, zostawiając ok 4 cm przestrzeni w słoiku. Na początku ocet się pieni, więc musi mieć przestrzeń, by nie wykipiał. Słoik przykryj ręcznikiem papierowym i naciągnij na niego gumkę. Mieszaj ocet domowy przez pierwsze 2 tygodnie 2 razy dziennie. Następnie mieszaj przez kolejne 3 tygodnie 1 raz dziennie. Kosztuj i próbuj! Po 5-7 tygodniach ocet będzie gotowy. Na górze słoika utworzy się kożuch to jest matka octowa (przypomina kożuch tłuszczu)- nie wyrzucaj jej!!! Zlej ocet bez matki octowej i bez owoców do wyparzonych buteleczek lub słoiczków i trzymaj w lodówce. Jeżeli jest bardzo mętny to po 1 tygodniu przecedź go jeszcze raz, tak by stał się klarowny.
Matka octowa przyśpiesza produkcję kolejnego octu. Przekładamy ją do kolejnego słoika z nowym octem i rozpoczynamy produkcję od nowa.
Jeżeli masz pytania dot. octu pisz śmiało. Z przyjemnością Ci pomogę! A jeżeli chcesz zobaczyć film z przepisem jak go zrobić zapraszam Cię na moją grupę na Facebooku, gdzie jest instrukcja wideo, jak krok po kroku zrobić domowy ocet. Dołącz do grupy Kulinarne Nawigacje – gotujemy razem online.