shakshuka czyli wielki bałagan
Tak na prawdę ten przepis powinien się pojawić 1 stycznia z samego rana (ale nie byłam w stanie ;p), dlatego, że shakshuka to danie na kaca :), albo jak kto woli na wzmocnienie głowy.
Tradycyjna wersja śniadania z Izraela zakłada paprykę i pomidory (są też wersje ze szpinakiem i fetą albo z kiełbaskami), ale ze względu, że papryki nie toleruję, to ją tu pomijam. Wersja pomidorowa mi najbardziej pasuje. Zresztą jak zauważyliście shakshuka to w polskim tłumaczeniu wielki bałagan, więc często na patelni ląduje to co zostaje w lodówce. To przepyszne śniadanie, które robi się samo!!! Najbardziej smakuje mi wersja z pieczonymi pomidorami i przekrojonym na pół czosnkiem, które piekę razem przez 30 min w 200st i dodaję zamiast tych z puszki. Tutaj przedstawiam wersję szybką, która będzie super daniem na poniedziałkowe DZIEŃ DOBRY 😀
Shakshuka wersja szybka dla 2 osób
Potrzebujecie:
– 2 puszki pomidorów bez skórki
– 3 lub 4 jajka
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (można zastąpić zwykła ostrą chili)
– 2 łyżki oliwy
– szczypta kuminu (można pominąć, ale uwierzcie warto go dodać)
– sól i pieprz
Dodatki opcjonalne:
– pietruszka
– kiełbaska chorizo (można zastąpić boczkiem)
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę i przyprawy, żeby oddały aromat. Następnie dodajemy pokrojony czosnek (nie od razu z cebulą bo zrobi się gorzki). Otwieramy puszki i dodajemy pomidory na patelnię (zawsze wlewam troszkę wody do puszek by maksymalnie wyciągnąć z nich zawartość). Dusimy ok 7 min by odparować wodę z patelni. Po tym czasie wbijamy jajka i dalej dusimy ok 5 min, aż białka się zetną, a żółtko zostanie płynne (dla tych co nie lubią płynnego żółtka, polecam po 5min podważyć jajka i obrócić je na drugą stroną na 2 min.)
Jako dodatek polecam:
Na rozgrzaną patelnię bez oleju wrzucamy pokrojone chorizo i ok 5min podsmażamy. Dodajemy do shakshuki i posypujemy pokrojoną pietruszką.
3 comments
Magdalena Bartosińska
super!
Ania
Też nie przepadam za „zwykłą” papryką, ale teraz w prawie każdym markecie można dostać słodką spiczastą, sprawdza się w shakshuce super, a smak ma zupełnie inny 🙂 Plus jajka moim zdaniem dużo fajniej wychodzą jak wstawi się patelnię do rozgrzanego piekarnika (naprawdę inaczej smakują niż przy duszeniu), 180 stopni z termoobiegiem, 3-5 minut (trzeba pilnować żeby pozostały płynne). A wierzch szczodrze posypany szczypiorkiem i serem feta 🙂
Agnieszka Jasińska
oooo tak!!! Pieczona papryka jest mega! 😀