Tost z gruszką i cavolo nero

Znacie włoską kapustę cavolo nero? Przypomina nasz polski jarmuż, ale w smaku jest dużo delikatniejsza. Choć aromat ma cudownie kapuściany! Nie lubię jarmużu, a bardziej mój organizm nie umie go strawić, więc dla wszystkich którzy mają problem ze smakiem i zapachem jarmużu zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

 

Cavolo nero jest odmianą czarnej kapusty, a w Polsce nazywa się ją kapustą toskańską. Choć kolorem przypomina jarmuż  jej liście są dużo delikatniejsze w smaku i mniej włókniste niż liście jarmuża.

Z utęsknieniem czekam na wiosnę, ale zanim nadejdzie korzystam maksymalnie ile się da z produktów sezonowych!

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 8 kromek chleba
  • oliwa z oliwek
  • 2 gruszki
  • 1 por (biała część)
  • 12 liści kapusty cavolo nero
  • sok z cytryny
  • 16 pieczarek brązowych
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Orzechy wrzucić na patelnię i na małym ogniu prażyć aż zrobią się lekko złote i pachnące. Odłóż orzechy do miseczki.

Posmaruj każdą kromkę chleba oliwą z oliwek i połóż na patelni na której prażyły się orzechy. Tostuj kromki na złoty kolor. Obróć kromkę chleba i tostuj chleb na drugiej stronie aż do złotego koloru.

Gruszkę pokrój w 0,5cm plastry. Zwiększ ogień na patelni i dodaj plastry gruszki. Smaż gruszkę na każdej stronie przez 2 do 3 minut, aż uzyskają lekko złoty kolor. Zdejmij z patelni.

Poszarp liście kapusty cavolo nero a łodygi pokrój na kawałki . Pora pokrój w drobne krążki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek na patelnię i dodaj pora oraz łodygi kapusty. Smaż, aż pory będą złociste a łodygi kapusty miękkie. Teraz dodaj poszarpane liście i smaż, aż zaczną mięknąć i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z patelni. Przełóż do miseczki.

Podkręć gaz na patelni i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj 1/3 grzybów, upewniając się, że leżą płasko na patelni i się nie stykają ze sobą i pozostawić na 1 do 2 minut. Po tym czasie przemieszaj grzyby. Grzyby powinny mieć lekko złoty kolor. Smaż je przez kolejną minutę przed wyjęciem z patelni i umieść w pojemniku wraz z porami i cavolo nero. W ten sposób usmaż wszystkie grzyby.

Kromkę chleba wyłóż na talerz. Na kromkę połóż plaster gruszki. Na gruszkę przełóż kapustę cavalo nero wraz z porami. A na górę ułóż pieczarki. Wszystko posyp uprażonymi orzechami.

Korzystajcie z sezonowych warzyw!

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

3 comments

Reply

Muszę się rozejrzeć za tą kapustą. Jarmuż to kompletnie nie moje bajka. Robiłam kilka podejść i nie smakuje mi 🙂

Reply

Mam tak samo! Chipsy mi nie pasują. Surowy jest dla mnie nie smaczny. Gotowany mi nie pasuje. Cavolo nero powinna Ci smakować 🙂 Również dobrze w tym przepisie można kapustę zastąpić szpinakiem 😀 !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *