Tarta kojarzy Wam się z czymś trudnym i skomplikowanym? Dlatego przedstawiam dziś przepis na wegańską tartę truskawkową bez pieczenia! Brzmi dziwnie? To sprawdź SAM jakie to jest proste. I jakie pyszne! Idealne na upały.

Przepis jest banalnie prosty. Rzekłabym prawie dwu miskowy. Jedna miska na spód, a druga miska na nadzienie. To fajny pomysł, gdy spodziewasz się gości i się boisz, że żadne ciasto nie wyjdzie, bo jest za gorąco. Przepis ten świetnie sprawdzi się z każdymi świeżymi owocami. Maliny, czereśnie, czy morele będą do tego idealne.

Wegańska tarta truskawkowa bez pieczenia

SKŁADNIKI
Spód:

  • 170 g daktyli (namoczonych przez 2 godziny we wrzącej wodzie z dodatkiem rumu)
  • szczypt soli
  • 140 g całych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżki kakaowego

Nadzienie:

  • 2 szklanki nerkowców (namoczonych na noc w przegotowanej wodzie)
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej 22% Real Thai
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 wanilia

Dekoracja:

  • 300 g truskawek
  • listki bazylii

 

PRZYGOTOWANIE:

Wyłóż spód formy 16 cm papierem do pieczenia.

Podpraż migdały na patelni. Zmiel migdały w robocie kuchennym, aż uzyskasz duże grudki. Wyjmij je z robota kuchennego i odłóż na bok.

Odcedź daktyle i posiekaj je z grubsza. Włóż do robota kuchennego i przerób na pastę. Dodaj kakao i odrobinę soli.

W misce wymieszaj pastę daktylową z wystarczającą ilością zmielonych migdałów, aby uzyskać ciasto, które nie jest zbyt lepkie, ale nadal dobrze się trzyma. Wolę robić to ręcznie, aby wyczuć dokładnie, ile migdałów powinnam dodać.

Wyłóż spód na dnie formy wraz z 4 cm rantem dookoła formy. Dociśnij mieszaninę dobrze palcami, aby nie było żadnych szczelin.

Namoczone orzechy nerkowca (bez wody) wrzuć do pojemnika blendera i miksuj przez kilka minut aż staną się gładkie. Następnie dodaj resztę składników i nadal miksuj do całkowitego wygładzenia! Rozprowadź nadzienia na spodzie. Wstaw do zamrażalki  na 2 godziny, aż wegańska tarta truskawkowa stanie się twarda.
Gdy sernik z nerkowców się ujędrni, wyjmij go z zamrażarki i udekoruj świeżymi truskawkami i bazylią.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *