Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Czy muszę Cię dalej przekonywać, że jest zdrowy?
Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają wypróżnianie, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności! To szczególnie ważne jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej!
Dlaczego warto pić zakwas?
Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.
Zakwas jest też genialnym napojem energetycznym! W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.
Przepis na zakwas z buraków
Potrzebne narzędzia kuchenne
- Słoik lub ceramiczny/gliniany dzbanek- nie można do zakwasów używać metalowych dzbanków. Szklane lyb ceramiczne naczynie wystarczy przelać wrzątkiem przed przystąpieniem do przygotowania zakwasu.
Na 1 kg buraków używam 2 słoików 1 litrowych
- Przykrycie- ja używam nakrętki do szklanych słoików
Co można dodać do zakwasu?
- liście chrzanu
- korzeń chrzanu
- gorczyce
- tymianek
- rozmaryn
Przygotowanie zakwasu z buraków:
- Do 1 litra przegotowanej i wystudzonej wody wsyp 1 łyżkę soli.
- Buraki – najlepsze są buraki eko, bo mają w sobie dużo mniej chemii i pestycydów, ale jeśli takich nie masz, to użyj sklepowych tylko dokładnie je obierz.
- Obierz je, umyj i pokrój w krążki lub na buraczane frytki i wrzuć je do wyparzonego słoika
- Zgnieć czosnek i dodaj z łupinką po 3 ząbki do każdego słoika
- Możesz dodać kawałki obranego chrzanu, liście chrzanu, rozmaryn lub tymianek
- Zalej buraki zalewą
- Jeżeli masz wodę z ogórków lub kapusty kiszonej to dodaj do zakwasu. Przyśpieszy to proces fermentacji buraków. WAŻNE: ta woda musi być z kapusty lub ogórków naturalnie kiszonych bez dodatku octu!
- Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możesz przycisnąć buraki czymś szklanym
- Słój szczelnie zakręć.
- Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
- Kiszenie trwa od 5-7 dni – kosztuj zakwas codziennie czy dobrze smakuje, odkręcaj go również, by słoik nie wybuchł 🙂
- Po 7 dniach zlej zakwas do wyparzonego czystego słoja i trzymaj go w lodówce zakręcony – może tam stać do 2 miesięcy
- Zalej te same buraki jeszcze raz zalewą i znów zostaw na 3-5 dni
- Zlej drugą porcję zakwasu do kolejengo wyparzonego słoika
- Podczas drugiego kiszenia czosnek i buraczki można już jeść, są super chrupiące i lekko ukiszone!
Co się może z zakwasem nie udać?
Jeśli zakwas zapleśnieje (pojawią się takie ogniska dużej pleśni) cały trzeba wylać i buraki wyrzucić.
Piana która powstaje w wyniku fermentacji to nie pleśń, pleśń ma zwartą strukturę i jest toksyczna.
Jak często pić zakwas z buraków?
Zielarze polecają pić pół szklanki zakwasu z buraków co drugi dzień.
Może też pić cyklami oczyszczającymi – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy.
Zakwas można też łączyć z domowymi wyciskanymi sokami z jabłka, marchewki lub gruszki. Wtedy jest słodszy i dużo bardziej lubiany przez dzieci.
Czy można zakwas z buraka podawać dzieciom?
Zakwas jest jedzeniem, nie żadnym suplementem. Można go wprowadzać malutkim dzieciom w ramach rozszerzania diety. 1 łyżeczka co 2 dzień rozcieńczona z wodą będzie dawała świetne rezultaty.
Dzięki wprowadzaniu kiszonek do diety dziecka we wczesnej fazie kształtowania ich smaków, jest duże prawdopodobieństwo, że polubią się z kiszonkami i w dorosłym życiu wprowadzą je regularnie do swojej diety.
Do czego wykorzystać buraki z zakwasu?
- Buraki z zakwasu świetnie sprawdzają się w połączeniu ze śledziem i ziemniakami.
- Na kanapce zastępują kiszonego ogórka
- Pocięte na małe kawałki i podsmażone na patelni są świetna bazą do gulaszy
- Podsmażone na oliwie podaję z serem kozim i rukolą lub roszponką