Zbożowy chleb z dynią i żurawiną
Za oknem zapanowała zima, więc przedstawiam Wam dawkę witamin i energii, której tak bardzo teraz potrzebujemy. Zbożowy chleb z dynią i żurawiną jest idealny nie tylko na pożywne śniadanie czy kolację, ale idealnie pasuje do popołudniowej herbaty. Nie zawiera mąki ani jajek.
Chlebek jest zbity dzięki siemieniu lnianemu i babkce płesznik, które scalają i wiążą chlebek w jedną całość.
Składniki:
- 1,5 szklanki orzecha włoskiego
- 1 szklanka pestek dyni
- 2 ¾ filiżanki płatków owsianych
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki babki płesznik
- 1/4 szklanki nasion chia
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 g puree z dyni
- 220 ml wody
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Z dyni hokaido wydrążyć pestki (nie trzeba obierać ze skórki, bo dynia hokaido ma ją bardzo miękką po upieczeniu). Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego przykryć i piec 60 min. Wyciągnąć dynię i ją schodzić. Następnie zblendować dynię na jednolite puree.
Zmienić temperaturę w piekarniku i ustawić na 160 st. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wysypać na papier orzechy, nasiona dyni i zapiekać w piekarniku ok 10 min, aż orzechy nabiorą brązowego odcienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, żurawinę, nasiona lnu, babkę płesznik, nasiona chia, sól, cynamon i gałka muszkatołową. Dodać orzechy i pestki dyni. Dodaj puree z dyni, wodę, syrop klonowy i olej słonecznikowy i wszystko razem dobrze wymieszaj.
Formę do keksówki ok. 23×13 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasta do keksówki przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 3h, by siemię lniane i babka płesznik zwarły ciasto ze sobą.
Gdy ciasto odpocznie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Zdejmujemy folię spożywczą. Wkładamy keksówkę do piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 15 min.
Chlebek musi ostygnąć ok 2h, żeby był zupełnie zimny i zwarty.
Najlepiej smakuje z wegańskim masłem!!!
Miłych wypieków!!!