Masło wegańskie

Robiąc torty na zamówienie, mam również zamówienia na torty wegańskie. Potrzeba jest matką wynalazków, dlatego stworzyłam przepis na swoje własne masło wegańskie. I nie mam tu na myśli margaryny, która w smaku jest okropna i nie sprawdza się w kremach tortowych, tylko cudnie aksamitne w smaku smarowidło wegańskie.

Co to jest masło wegańskie?

Powstaje z połączenia mleka sojowego, oleju kokosowego i oleju z pestek winogron, który jest bezwonny i nie wpływa na smak masła. Czyli z samych tłuszczy, które emulguje się tak jak domowy majonez. W konsekwencji powstaje cudowne masło wegańskie! Trzeba je trzymać w lodówce, by miało stałą konsystencję. Jeżeli chcecie by kolorem przypominało to tradycyjne dodajcie odrobinę kurkumy!

Masło wegańskie

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 150 ml oleju kokosowego (rafinowanego, bezzapachowego)
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Do wysokiego, wąskiego naczynia wlej mleko sojowe i ocet. Blenderem ręcznym lub w kielichowym zblenduj mleko i ocet 2 minuty.  Ciągle blendując cienką stróżką wlej olej z pestek winogron, a następnie wystudzony olej kokosowy. Plastikowe pudełko do przechowywania wypełnij folią spożywczą. Wlej masę "maślaną" do pudełka i wstaw do lodówki. Schłodź ok 3 godzin.

Wyciągnij masło z pudełka i odwiń folię. Smaruj i krój jak tradycyjną kostkę masła.

Moja wersja przygotowana jest pod krem do tortu i nie zawiera żadnych dodatków. Jeżeli chcecie otrzymać "masło" smakowe wystarczy dodać zioła suszone, sól, czosnek, cokolwiek co lubicie. 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

6 comments

Reply

Wygląda świetnie! 🙂 Smakuje jak prawdziwe masło?

Agnieszka Jasińska
Reply

Jak masło, ale wegańskie 🙂 To taka gęsta forma wegańskiego majonezu bardziej maślanego 🙂

Reply

Jak długo można je przechowywać?

Agnieszka Jasińska
Reply

Ok 1 tygodnia 🙂

Reply

Czy można użyć mleka owsianego?

Agnieszka Jasińska
Reply

Jasne 🙂 też będzie pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *