Jedni nie umieją żyć bez masła orzechowego albo bez nutelli. Ja nie umiem żyć bez kremu ciasteczkowego! Okres jesiennej szarugi jest idealnym momentem na to, by go przygotować i przechowywać w słoiku. Choć jeszcze nigdy nie udało mi się go przetrzymać dłużej niż kilka dni, bo jest tak pyszny!
Krem ciasteczkowy z cynamonem
Składniki:
- 200 gr ciasteczek korzennych (ja kupuję takie)
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 75 g cukru brązowego
- 50 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczka zmielonych goździków
Przygotowanie:
Ciastka najlepiej zmielić w młynku do kawy na miał. Można użyć blendera jeżeli macie sprawdzone, że poradzi sobie z rozdrobnieniem na gładki miał ciasteczkowy.
Rozdrobnione ciasteczka przesypujemy do miski. Dodajemy miękkie masło, mleko skondensowane i cukier. Ucieramy wszystko na gładką pastę (ja to robię robotem kuchennym). Do masy dodajemy cynamon i zmielone goździki (goździki mielę również w młynku do kawy). Mieszamy wszystko jeszcze raz na gładką masę.
Masę przekładamy do słoiczków. W lodówce może być przetrzymywana do miesiąca.
To idealny prezent na święta dla każdego łakomczucha 🙂 Ładna wstążeczka, jakieś miłe słowo i jak znalazł na drobny upominek świąteczny.
Zastosowanie kulinarne inne niż posmarowanie na pieczywie:
- dodaję krem do porannej czarnej kawy
- idealny do wieczornego kakao
- rewelacyjny do naleśników i pancaków
- super pomysł na warstwę do tortu
Jak go raz spróbujecie to Wam gwarantuję, że się uzależnicie 🙂
SMACZNEGO!!!