Tost z gruszką i cavolo nero
Znacie włoską kapustę cavolo nero? Przypomina nasz polski jarmuż, ale w smaku jest dużo delikatniejsza. Choć aromat ma cudownie kapuściany! Nie lubię jarmużu, a bardziej mój organizm nie umie go strawić, więc dla wszystkich którzy mają problem ze smakiem i zapachem jarmużu zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Cavolo nero jest odmianą czarnej kapusty, a w Polsce nazywa się ją kapustą toskańską. Choć kolorem przypomina jarmuż jej liście są dużo delikatniejsze w smaku i mniej włókniste niż liście jarmuża.
Z utęsknieniem czekam na wiosnę, ale zanim nadejdzie korzystam maksymalnie ile się da z produktów sezonowych!
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 8 kromek chleba
- oliwa z oliwek
- 2 gruszki
- 1 por (biała część)
- 12 liści kapusty cavolo nero
- sok z cytryny
- 16 pieczarek brązowych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Orzechy wrzucić na patelnię i na małym ogniu prażyć aż zrobią się lekko złote i pachnące. Odłóż orzechy do miseczki.
Posmaruj każdą kromkę chleba oliwą z oliwek i połóż na patelni na której prażyły się orzechy. Tostuj kromki na złoty kolor. Obróć kromkę chleba i tostuj chleb na drugiej stronie aż do złotego koloru.
Gruszkę pokrój w 0,5cm plastry. Zwiększ ogień na patelni i dodaj plastry gruszki. Smaż gruszkę na każdej stronie przez 2 do 3 minut, aż uzyskają lekko złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Poszarp liście kapusty cavolo nero a łodygi pokrój na kawałki . Pora pokrój w drobne krążki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek na patelnię i dodaj pora oraz łodygi kapusty. Smaż, aż pory będą złociste a łodygi kapusty miękkie. Teraz dodaj poszarpane liście i smaż, aż zaczną mięknąć i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z patelni. Przełóż do miseczki.
Podkręć gaz na patelni i dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dodaj 1/3 grzybów, upewniając się, że leżą płasko na patelni i się nie stykają ze sobą i pozostawić na 1 do 2 minut. Po tym czasie przemieszaj grzyby. Grzyby powinny mieć lekko złoty kolor. Smaż je przez kolejną minutę przed wyjęciem z patelni i umieść w pojemniku wraz z porami i cavolo nero. W ten sposób usmaż wszystkie grzyby.
Kromkę chleba wyłóż na talerz. Na kromkę połóż plaster gruszki. Na gruszkę przełóż kapustę cavalo nero wraz z porami. A na górę ułóż pieczarki. Wszystko posyp uprażonymi orzechami.
Korzystajcie z sezonowych warzyw!
3 comments
Chabrowa
Muszę się rozejrzeć za tą kapustą. Jarmuż to kompletnie nie moje bajka. Robiłam kilka podejść i nie smakuje mi 🙂
Agnieszka
Mam tak samo! Chipsy mi nie pasują. Surowy jest dla mnie nie smaczny. Gotowany mi nie pasuje. Cavolo nero powinna Ci smakować 🙂 Również dobrze w tym przepisie można kapustę zastąpić szpinakiem 😀 !