Ciasto cukiniowe
Późna jesień i zima to trudny czas by zdobyć smaczne owoce i warzywa. Jeszcze trudniej, jeżeli szukacie dobrych jakościowo produktów, które rosły sobie naturalnie bez popędzania i przyśpieszania ich wzrostu. Marketowa zielenina zimą i jesienią pełna jest wody i pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Dlatego idealnie z pomocą przychodzi targ ekologicznych produktów oraz upraw BioBazar w Katowicach. Mnie z pomocą oczywiście przychodzi przez cały rok, ale jesienią i zimą bywam na nim znacznie częściej!
Sprzedawcy, by móc tam sprzedawać swoje wyroby, muszą spełniać określone wymogi związane z posiadaniem certyfikatu Eko i Bio na swoje produkty. To gwarantuje dobrą jakość i pewność tego, co kupujecie. Większość produktów dostępnych na BioBazarze pochodzi bezpośrednio od producenta, który odpowie Wam na każde pytanie związane z uprawą, hodowlą czy transportem ich produktów.
Ceny są zupełnie normalne. Czasem słyszę komentarze w stylu ” ale tam drogo”, albo ” ja w eko nie uwierzę, bo teraz każdy oszukuje”. Owszem, ceny na BioBazarze są ok 10% wyższe od marketowych, bezsmakowych i bezwitaminowych produktów. Ale za ceną idzie jakość! A uwierzcie między marketowym „jakoś”, a ekologiczną „jakość” jest bardzo duża różnica!
Sprawdźcie sami czy jest drogo i sprawdźcie sami jakość produktów. Regularnie kupuję tam domowe sery, masła oraz śmietanę! Ryby i owoce morza są tam rewelacyjnej jakości. Polskie domowe wędliny bez polepszaczy pachną na kilometr naturalnym wędzeniem. Mąki, kasze i ryże pochodzą z najlepszych upraw. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni!
ul. Bracka 20 (wjazd pod estakadą ul. Bracka na teren Huty Baildon oraz wjazd od strony skrzyżowania przy Silesia City Center na teren Huty Baildon)
Katowice
Godziny otwarcia:
- środy 9:00-17:00
- soboty 7:30-15:00
strona facebooka BioBazar Huta Baildon, gdzie na bieżąco możecie śledzić nowości produktowe, wystawców oraz organizowane eventy i wydarzenia.
Ciasto cukiniowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)
- 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
- 1 średnia cukinia (ok 250 g)
- 150 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka płatków migdałowych (można zastąpić dowolnymi drobno pokrojonymi orzechami)
- 1 szklanka suszonej białej morwy (można zastąpić żurawiną suszoną)
- 4 łyżki mleka roślinnego (można użyć krowiego)
Składniki na lukier:
- 1 szklanka ksylitolu (można użyć cukru trzcinowego)
- 5 łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną wsyp do miski. Dodaj do mąki cynamon oraz suszoną morwę i migdały.
Cukry zmiksuj z jajkami i wanilią. W garnku rozpuść masło i odstaw. Do masy jajecznej dodaj startą cukinię na dużych oczkach. Delikatnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wszystko delikatnie wymieszaj lub miksuj na najniższych obrotach. Pomału wlej roztopione masło oraz mleko. Wymieszaj do połączenia się masy.
Ciasto cukiniowe przełóż do keksówki 10×25 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószone mąką pszenną. Jeżeli używasz formy silikonowej tak jak ja, to nie smaruj tej formy masłem.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie wyłóż na kratkę.
Ksylitol zmiel w młynku do kawy na puder. Przesypać do miski i dodać sok z pomarańczy. Udekoruj ciasto cukiniowe lukrem.
Wszystkie składniki na ciasto pochodzą od lokalnych dostawców z BioBazar Katowice.
Do zobaczenia na BioBazarze!!!