Przepis na te bułki jogurtowe jest idealny na śniadanie w wersji słodko oraz na wytrawnie. Dzięki jogurtowi naturalnemu – bułki są delikatne i puszyste oraz zachowują świeżość na dłużej. Przepis prosty, ciasto przyjemne w przygotowaniu, a bułki są po prostu pyszne!
Na blogu jest dużo przepisów piekarniczych na bułki, ale te bułki jogurtowe należą do jednych z moich ulubionych!
Bułki jogurtowe
Składniki na 16 sztuk:
- 620 g mąki
- 14 g suszonych drożdży
- 250 ml jogurtu
- 140 ml wody
- 1,5 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ziarna słonecznika lub płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, drożdże, dodaj jogurt, wodę oraz miód, jajko i sól. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i jednolite . Zajmie to ok 5 min robotem lub ok 7 min ugniatając ręcznie.
Następnie dodaj olej i wgnieć olej w ciasto, aż ciasto stanie się błyszczące.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ja garuję (wyrastam) ciasto w nagrzanym piekarniku do 50 st z uchylonymi drzwiczkami przez 1,5 godziny. Po tym czasie odgazuj ciasto, czyli ugnieć je na blacie i podziel je na 16 sztuk. Uformuj je w kulkę i ułóż na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie natnij bułki jogurtowe delikatnie nożem. Jeżeli posypujesz bułki ziarnami lub płatkami owsianymi, to teraz to zrób.
Piekarnik nagrzej do 200 st. Wstaw na spód piekarnika blaszkę i wlej do niej gorącą wodę. Wsuń blachę z bułkami na środkową półkę i piecze przez 15-18 min do złotego koloru.
Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Lubię eksperymentować z bułkami, więc znajdź inne przepisy piekarnicze w dziale wypieki.