Ciasto z bananami, domowym karmelem na kruchym spodzie. Banoffee to bardzo słodki i bardzo smaczny deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wyjątkowych zdolności kulinarnych. Jest to idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy!
Mając dobrą bazę na kruchy spód do tarty można wymyślać cuda. Mój spód do tarty dopracowałam na jednym z warsztatów zagranicznych u francuskiego szefa kuchni. Przepis ten jest najlepszy ze wszystkich jakie próbowałam i wykorzystuję go jako bazę nawet do zwykłego mascarpone zmiksowanego z białą czekoladą.
Banoffee – tarta z bananami
Składniki na spód
- kruche ciasto z tego przepisu
Kajmak domowy
- mleko w puszcze słodzone
Dodatki:
- 2 banany
Krem:
- 200 ml śmietany 36%
Dekoracja:
- 20 g czekolady
Przygotowanie:
Upieczony kruchy spód ostudź. Mleko słodzone w puszce włóż do garnka z wodą i gotuj na małym ogniu 3 godziny. Ważne by woda zakrywała puszkę. Jeżeli wyparuje to dolej gorącej z czajnika.
Zostaw puszkę w wodzie do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem ją otwórz.
Bitą śmietanę ubij na sztywno.
Banany pokrój w plasterki i ułóż na kruchym spodzie. Jeżeli są bardzo dojrzałe, możesz je lekko docisnąć.
Na banany nałóż 1/2 puszki domowego kajmaku.
Na górę nałóż bitą śmietanę. Czekoladę zetrzyj na tarce bezpośrednio nad banoffee, tak by udekorować nią górę ciasta.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Jest to bardzo łatwe ciasto w przygotowaniu. Domowy kajmak gotuję czasem z większym wyprzedzeniem, co bardzo skraca przygotowanie banoffee. I mam go zawsze w zasięgu ręki.