Steki wołowe
Steki wołowe to w szczególności przysmak mężczyzn, ale znam też takie kobiety, które „ze wszystkich deserów świata, najbardziej lubią… steka :D”. Grillowane czy smażone steki są przysmakiem nie tylko w kuchni amerykańskiej. U nas w Polsce mają swoich wielkich zwolenników.
Jakie mięso na steka?
Moją ulubioną częścią na steki jest antrykot, z niego otrzymujemy steki o nazwie rib – eye. Posiada charakterystyczne „oko” tłuszczu.
Z rostbefu uzyskujemy steki tzw. T – bone i New York. Nazwa T – bone wzięła się od wyglądu steka, gdzie kość ma charakterystyczny kształt litery „T”.
Stek New York z wyglądu przypomina stan Nowy Jork w USA. Stek okala gruba warstwa tłuszczu i jest mocno marmurkowaty.
Polędwica nie jest dobrym mięsem na steka. Ma mało tłuszczu, przez co mięso nie ma w sobie tej wymaganej soczystości i kruchości.
Z łaty przygotowuje się tzw. stek bavette. Wycinany jest z najlepszej części łaty wołowej. Jest cienki, dlatego smażymy go krótko z obu stron. najlepiej kroić go w poprzek by zachować kruche mięso.
Na czym polega sezonowanie mięsa?
Sezonowanie mięsa to jego dojrzewanie. Wołowina sezonowana smakuje zdecydowanie lepiej. Podczas sezonowania wydobywamy z niej to co w mięsie najpyszniejsze i uzyskujemy jego wyjątkowość.
Są dwa rodzaje sezonowania mięsa
- sezonowanie na sucho
To przechowywanie surowego mięsa w stałej temperaturze (około 2 – 4 stopnie) i wilgotności około 80%. Mięso dojrzewa od dwóch do czterech tygodni, czasem dłużej. Mięso traci dużo wilgotności (traci na wadze, przez co staje się trochę lżejsze niż pierwotnie). Staje się bardziej kruche i zdecydowane w smaku. To smak ma tutaj największe znaczenie. Steki sezonowane na sucho są zdecydowanie droższe.
- sezonowanie na mokro
Mięso dojrzewa w opakowaniu próżniowym, w lodówce przez około 2 – 3 tygodnie. Mięso jest soczyste i miękkie. Jego smak nie zmienia się zbytnio. Coraz częściej w dobrych marketach można spotkać porcjowane kawałki steków. One właśnie są sezonowane na mokro. W próżniowym opakowaniu powoli dojrzewają. Możecie sami spróbować sezonować steki na mokro w domu w swojej lodówce.
CIEKAWOSTKA
Wołowina Wagyu z Kobe
Uważana jest za najlepsze mięso na steki na świecie. Podczas grillowania topiący się tłuszcz wydziela unikalny zapach, typowy jedynie dla Wagyu. Rasa ta wywodzi się z Japoni z miasta Kobe. Krowy Wagyu karmione są paszą składających się z naturalnych składników (zboża, ziemniaki, ryż i rośliny strączkowe) a pojone są piwem :D. Co więcej, krowy te są codziennie masowane – pozwala to na równomierne rozkładanie tłuszczu między włóknami mięśniowymi. Cena mięsa waha się między 300-800 $ za 1 kg.
Jeżeli jesteś mięsożercą to na pewno skusić się na NAJLEPSZĄ szarpaną karkówkę z sosem BBQ!
A jeśli jesteś hamburgerowym specem to musisz spróbować moich bułek!
26 comments
Aaaaa
Kto to pisał?????? Polędwica jest najbardziej szlachetnym kawałkiem mięsa na steki i nadaje się idealnie! Przy odpowiednim wysmazeniu nie ma sobie równych. Najlepsze restauracje podają steki właśnie z polędwicy.
Agnieszka Jasińska
Ja to pisałam i biorę odpowiedzialność za to co piszę 🙂 Mając 1 krówkę i mnóstwo części mięsa z niej do zjedzenia, wolę wykorzystać inne części na steka, niż marnować jeden mały kawałek polędwicy, by ją tak po prostu usmażyć na patelni. Świadomość jest ważna, dlatego napisałam ten artykuł.
Jakub
Pani Agnieszko,
napisała Pani w artykule, że „polędwica nie jest dobrym mięsem na steka”, a nie, że można ją wykorzystać lepiej, co w mojej opinii jest wprowadzaniem w błąd czytelnika. Wszak to właśnie stek z polędwicy w odpowiednich rękach jest tym najszlachetniejszym i, według wielu, najlepszym.
Agnieszka Jasińska
Szanuję bardzo każdy kawałek zwierzęcego mięsa, bo jadam go bardzo mało. Forma „nie jest dobrym” jest moją interpretacją, bo wg. mnie tak jest, ale oczywiście Pan również ma rację.
Michał
Stek Nowy York przypomina Manhattan. Poniżej błędnej informacji dodana mapa Manhattanu.
Agnieszka Jasińska
Ale Manhattan jest w Nowym Yorku 🙂 natomiast masz racje, że info może być zrozumiane błędnie!
Gosia
„Stek New York z wyglądu przypomina stan Nowy Jork w USA.”- a jak to inaczej zrozumieć? No i pisanie, że polędwica to złe mięso na steka…
Agnieszka Jasińska
Są inne smaczniejsze części wg. mnie 🙂 Nie każdy wie jak wygląda stan NY, więc napisałam, by łatwiej można było skojarzyć 🙂
Tomasz
No tak, ale ten stek NIE przypomina kształtem stanu Nowy Jork
Arek C.
Dobry Stek musi mieć przerost tłuszczu a polędwica ma go bardzo bardzo mało według mnie stek z polędwicy jest suchy
ds
Suchy? 🙂
To trzeba go dobrze zrobić żeby nie był suchy.
Dla mnie „bzdurne” informacje lub nieumiejętność wypowiedzi bardzo tutaj bije po oczach. A pisanie „jest moją interpretacją” jest zdecydowanie słabe.
Jak można napisać że polędwica nie nadaje się na steka? Najbardziej pożądane mięso na steka to jest właśnie polędwica wołowa.
Agnieszka Jasińska
Kto co lubi 🙂
Gf
Każdy człowiek który zna się na mięsie powie ci że polędwica to mięso na tatar, carpaccio albo beef Wellington a nie sote steka
Agnieszka Jasińska
Każdy je i robi jak lubi 🙂
El
Pani Agnieszko
do czego wg Pani najlepiej wykorzystac polewice?
Agnieszka Jasińska
Lubię ją obsmażyć na patelni i krótko podpiec.Dla uzyskania stopnia wysmażenia „rar” tylko ją podpiekam i kroję w cienkie plasterki dodając do sałatki. A jeżeli lubisz tatara to już w ogóle będzie super 😀
bozenaK
Jak dla mnie to najlepsze mięsa mają dobrowolscy. Nie często robię steka, ale jak już to właśnie od nich kupuję mięso. Jest wysokiej jakości, a o jest przecież najważniejsze.
Agnieszka Jasińska
Prowadzą sprzedaż internetową?
Mariola
Świetny artykuł ! Teraz wiem które mięso wybrać aby zjeść smacznego steka. A przy okazji komentarzy dowiedziałam się które mięso wybrać na tatara dziękuję za rozjaśniający artykuł.
Agnieszka Jasińska
Bardzo się cieszę! 🙂
Artur Dul
Agnieszko. Jest to najbardziej profesjonalny artykuł który znalazłem ,,tak na szybko,, w internecie. Jestem fanem steków i jadałem je w różnych częściach świata. Zawsze znajdzie się jakiś znawca który napisze że w Kobe krowy nie są masowane tylko klepane. Co do meritum ma pani całkowitą racje.
Agnieszka Jasińska
Dziękuję! Lubię posłuchać również znawców, to rozszerza mój język polski ;). Bardzo Ci dziękuję za komentarz!
QAFP
Dodałbym jeszcze do tych zaleceń aby zwrócić uwagę na jakość mięsa. czyli kupować to co do którego mamy pewność.
Agnieszka Jasińska
Tak! Dziękuję za ten cenny punkt.
Antek
Na steki kupuję wołowinę od Kiszeczki, a następnie sama robię w domu, przyprawiam, dodaję różne rzeczy. Lubimy z rodzinką średnio-wysmażone. Są pyszne takie z grilla!
Agnieszka Jasińska
Super! 😀