Kajmakowe kuleczki „szyszki”
Bardzo często przygotowuję kajmakowe kuleczki, jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Zawsze mam w domu zboża preparowane, które nie tylko służą jako płatki do mleka, ale są idealne do słodkich deserów. Kuleczki kojarzą mi się z latami w szkole podstawowej. W sklepiku zawsze kupowałam je pod nazwą „szyszki” karmelowe i natychmiastowo zaspokajały moją potrzebę na coś słodkiego!
W domu przygotowuję masę kajmakową sama, i przechowuję są w słoikach. Wersja w tym przepisie jest z kajmakiem wegańskim, który bez problemu zrobicie sami w domu. Jest super do kremów tortowych czy ciast. W wersji ekspresowego deseru idealnie sprawdza się w kuleczkach kajmakowych!!!
Kajmakowe kuleczki ze zbóż preparowanych
Składniki:
- 20 g orkiszu preparowanego (dostępne w Lidlu)
- 20 g żyta preparowanego (dostępne w Lidlu)
- 20 g kaszy jaglanej preparowanej (dostępna w Lidlu)
- 50 g masy kajmakowej wegańskiej
- 10 g czekolady białej
- 10 g ciemnej czekolady