Ucieknij przed słońcem i spróbuj najlepszych dań z Dubaju! Znajdziecie tutaj potrawy tzw. MUST TASTE emirackiej kuchni. Od aromatycznych gulaszy przez warzywne dania po słodkie desery. Przeniosę Was do bajkowej krainy. To będzie pyszna podróż!

Planujesz podróż do Dubaju i zastanawiasz się, co tam zjesz? Nie martw się! Połączenie dań kuchni irańskiej, libańskiej i arabskiej sprawi, że kuchnia w Dubaju może stać się Twoją ulubioną. Niezależnie od tego, czy jest się smakoszem, czy nie, nie można zignorować soczystych smaków, które czekają na Was w tym kraju. Pikantne przyprawy i łagodne sosy (lub na odwrót) z pewnością zawrócą ci w głowie. Spójrz na te wszystkie dania, które sprawią, że zaraz poczujesz się głodny!

Przez wiele lat lokalna kuchnia Emiratów Arabskich była niedoceniana. Jednak ostatnio zaczęło się to zmieniać, wraz z rosnącą liczbą ekscytujących nowych restauracji otwierających się w całym mieście. Od pysznego pieczywa i ciastek po arabską kawę i mięsne gulasze. Odkrywam dziś przed Wami jedne z najlepszych lokalnych potraw i napojów, które można spróbować podczas wizyty w tej pysznej oazie bliskowschodniej kuchni.

Co zjeść w Dubaju?

NAPOJE

Kawa po arabsku nie jestem taka sama, jak ta turecka. Zwykła lemoniada w tym kraju smakuje jak coś nieprawdopodobnie pysznego. Tutaj wszystko ma inny smak. Głębszy, dający mnóstwa radości i duchowej rozkoszy.

Kawa po arabsku

Zaparzona arabska kawa nie jest tak ciemna jak turecka. Tajemnicą jej smaku jest to, że używa się zielonych ziaren, średnio palonych w kadzi. Należy porcję zielonych ziaren kawy prażyć w garnku do momentu aż staną się złotobrązowe. Następnie trzeba poczekać aż wystygną i dopiero wtedy dolać trzy porcje wody oraz pół porcji zmielonego kardamonu. Gotuje się to przez 10 minut na wolnym ogniu. Domieszka szafranu da jej jeszcze lepszy smak. Jeśli chcemy wypić kawę tak mocną jak espresso, to jest ona gotowa, ale jeśli gustujemy w słabszej, to musimy dolać gorącej wody i zagotować do momentu powstania piany. Taką kawę podaje się bez cukru i mleka. 

Alkohol

Zgodnie z ogólną zasadą, tylko wyznaczone restauracje w hotelach mogą legalnie podawać alkohol w Dubaju. Alkohol jest w sprzedaży w ukrytych sklepach monopolowych miasta, ale tylko mieszkańcy emigrantów z licencją na alkohol (stwierdzający, że nie są muzułmanami) mogą tam robić zakupy. Turyści mogą kupić alkohol lądując na lotnisku w Dubaju w sklepie wolnocłowym. Zapomnijcie tutaj o tradycyjnym winie do obiadu czy wieczornym drinku przy kolacji.

Koktajle bezalkoholowe

W związku z zakazem picia alkoholu, nigdzie indziej na świecie nie piłam tak pysznych koktajli bezalkoholowych jak w Dubaju! Dubaj jest pełen orzeźwiających zimnych napojów, które ugaszą pragnienie w upalne dni, ale gdy spróbujecie miętowej lemoniady to Wasze życie zmieni się na zawsze! Jest po prostu pyszna!

KUCHNIA MIĘSNA W DUBAJU

Bazą mięsnych dań jest kurczak, baranina oraz jagnięcina. Zawsze natomiast mięso jest w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw. Dodatki w postaci ryżu, warzyw czy ziemniaków powoduję, że zamawiając główne danie, najecie się nim do syta.

Alinazik Kebap


Ten kebab jest czymś więcej niż tylko kebabem! To super soczysta mielona jagnięcinę na bogatej, kremowej mieszance dymnego bakłażana, jogurtu i czosnku. Jest tak niezwykle przyciągająca uwagę, że nie zauważysz kiedy zniknie z Twojego talerza.

Biryani rice

Jest to danie ryżowe z Azji Południowej, pochodzące z Indii. Składniki są różne, ale zawsze zawierają mięso (kurczak, baranina lub wołowina), mieszankę przypraw, liście mięty, liście kolendry, smażoną cebulę i jogurt. Składniki te są łączone z mięsem i marynowane a następnie gotowane razem z ryżem, smażoną cebulą i liśćmi kolendry. Aromat mięsa i przypraw przenika do ryżu i nadaje mu wspaniały smak. Niebo w gębie!

Margoogat


Ten mięsisty gulasz na bazie pomidorów jest pełen ciepła, gotowany z kurkumą, kminkiem i bezarem (lokalna mieszanka przypraw przypominająca garam masala). Różne wariacje można znaleźć w całym mieście, wykonane z kurczaka lub jagnięciny, a niektóre po prostu z warzyw i ziemniaków.

Machboos

To tradycyjne danie z ryżu przygotowywane jest z lokalnych przypraw, w tym kardamonu i cynamonu, a następnie mieszane z suszoną cytryną. Zwykle przygotowuje się je z lokalnie złowionych krewetek, jagnięciny lub kurczaka.

Manousheh


To lokalna bliskowschodnia pizza. Jest świetnym wyborem, gdy lubisz pikantne dania. To doskonały wybór na soczyste śniadanie. Rozciągnięte ciasto (coś na styl grubszej pszennej tortilli) wypełnione egzotycznymi dodatkami, takimi jak słony ser Akkawi, ziemiste zioła zaatar i oliwa z oliwek. Jest reklamowany jako najlepsze danie uliczne w Dubaju. Świetne smakuje ze słodkim dżemem i mieloną jagnięciną. Jest bardzo popularny zarówno wśród turystów, jak i mieszkańców!

KUCHNIA WEGETARIAŃSKA W DUBAJU


Dubaj jest wymarzonym miejscem dla wegetarian, ponieważ duża liczba najpopularniejszych dubajskich dań jest właśnie wegetariańska!

Frytki Halloumi

Ktokolwiek wpadł na pomysł zrobienia frytek halloumi, jest absolutnym geniuszem. Złote, chrupiące i wypełnione smakowitym słonym serem w każdym kęsie, co sprawia, że ​​jest to satysfakcjonująca przystawka lub danie główne, jeśli pozwolisz sobie na kilka kęsów oszalejesz z rozkoszy!

Tabbouleh


Pyszne, niezależnie od tego, jak to przeliterujesz (czy. tabuli). Tabbouleh to sałatka z pomidorów, zielonej cebuli i ogórka, przyprawiona świeżą miętą i sokiem z cytryny. Nie trzeba dodawać, że jest to najlepsze jedzenie w Dubaju dla smakoszy, którzy szukają zdrowszych opcji.

Kousa Mahshi

SONY DSC

Kousa Mahshi to klasyk z listy najlepszych dań w Dubaju. Jest to duszona cukinia lub cukinia nadziewana ryżem. Danie ma tytuł „Dubajskiej specjalnej żywności”. Jest cudnie aromatyczne i pełne bliskowschodnich smaków.

Shirin Polo

To perskie danie z ryżu basmati tradycyjnie podawane na weselach i innych okazjach towarzyskich. Świetna przystawka do kurczaka, ryby lub dowolnej pieczeni. Shirin Polo składa się z ryżu basmati z marchewką, porzeczkami, rodzynkami, kurczakiem i orzechami i pistacjami. Jeśli szukasz dubajskiej specjalności wegetariańskiej, to jest obowiązkowa pozycja do spróbowania!

Mutabal

Pyszny dip z wędzonego bakłażana zmieszanego z cebulą, pomidorami i oliwą z oliwek. To bliskowschodnie danie jest świetną przystawką i łatwo weszło na listę najlepszych dań w Dubaju. Idealnie pasuje ze świeżymi warzywami i cienkim chlebkiem pszennym nann. Pastę można kupić w każdym markecie na wagę i nieograniczonych ilościach!

Fatteh

Fatteh jest popularny w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Syrii. Jest to danie składające się z ciasta pita, prazonej ciecierzycy i chłodnego pikantnego sosu jogurtowego z tahini. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Super na przekąską, przystawką lub śniadaniem.

Fattoush

Fattoush jest bogatszą wersją Fatteeh`u i wielką radością dla wszystkich maniaków fitnessu i zdrowego odżywiania. Jest to sałatka chlebowa z przyrządzana z prażonych lub smażonych kawałków chleba pita z dodatkiem sałaty, pomidora oraz ogórka. Występują w niej różne inne warzywa w zalężności od restauracji w której ją zamawiacie.

Falafel

Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kuleczki zrobiony z mielonej ciecierzycy lub fasoli fava, to sama przyjemność jedzenia! To jeden z przykładów typowego dubajskiego street foodu, które uwielbiają ludzie. Możesz połączyć go z dowolnym chlebem i zróżnymi dodatkami wedle gustów smakowych.

DESERY W DUBAJU

Dubaj słynie z orzechów, daktyli i aromatycznych przypraw. Wszystkie te połączenia znajdują się w deserach. Niektóre są bardzo słodkie, ale są też takie, które zachwycą Was swoją delikatnością i smakiem.

Mahalabiya

Jest to mój zdecydowany faworyt wśród słodyczy. Mahalabiya jest budyniem na bazie mleka krowiego i mleka skondensowanego w stylu bliskowschodnim, pachnący wodą różaną i kardamonem. Wierz posypuje się orzechami, pistacjami i płatkami róż.

Luqaimat

Najpopularniejszy deserem w miesiącu Ramadan to Luqaimat. Są to małe smażone pączusie z masła, mleka, cukru, mąki, szafranu i kardamonu. Im więcej jesz, tym bardziej się w nich zakochasz. Po usmażeniu zanurzane są w syropie różanym z dodatkiem kardamonu.

Knafeh

Ciasto knafeh to w uproszczeniu pocięte ciasto filo. Jest bardzo cieniutkie i delikatne, sprzedawane w formie cienkich, długich nitek. Knafeh, popularnie znana królową arabskich deserów, to lepkie ciasto wypełnione słodkim serem z esencją syropu o różanym zapachu i posypanymi posiekanymi pistacjami.

Daktyle


W Dubaju znajdziecie ponad 100 odmian daktyli. Takiej różnorodności nie można znaleźć nigdzie indziej na świecie. Nic dziwnego, że uprawia się tu 1/5 światowych zbiorów tych owoców. Przez tysiące lat uprawy tych owoców Arabowie wymyślili setki sposobów ich przygotowania. Znajdziecie tu wersje glazurowane w czekoladzie, polane miodem, dżemem i syropem. Pyszne są daktyle nadziewane orzechami, pistacjami i tahiną.

Kuchnia w Dubaju zaskoczyła mnie swoimi smakami i aromatami. Gdy planowałam tutaj wyjazd nie byłam pewna czy chciałam tam pojechać. Teraz wiem, że tam wrócę! To była jedna z pyszniejszych podróży jakie odbyłam w swoim życiu.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

Podróżując po świecie uwielbiam smakować lokalnej kuchni 😉

Agnieszka Jasińska
Reply

To jest najcudowniejsze w całym podróżowaniu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *