Najlepsze brownie na świecie
Jestem bardzo wymagająca jeżeli chodzi o brownie. Musi spełniać dwa podstawowe warunki:
- wilgotne i mokre w środku
- chrupiące na zewnątrz
Takie własnie jest to najlepsze brownie na świecie.
Przepis na brownie idealne znalazłam w książce Gordona Ramseya „Bread Street Kitchen”. Ważne byście nie wydłużali czasu pieczenia, nawet jak wydaje Wam się, że to jeszcze nie czas. Tak zrobiłam, gdy pierwszy raz robiłam podejście do tego przepisu i 5 min. więcej zmienia bardzoooooo dużo :). Więc uwierzcie, że 35 min. wystarczy!
Brownie czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 245 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła miękkiego
- 175 g cukru muscovado
- 125 g trzcinowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 100 g suszonych wiśni (opcjonalnie)
Składniki na ganasz/krem czekoladowy:
- 250 g śmietanki 30%
- 250 g czekolady gorzkiej 70%
- 50 g miękkiego masła
- 25 ml likieru amaretto
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 st.
Wiśnie zalej wrzątkiem.
Wysmaruj formę 30×20 cm odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść ją z masłem w szklanej lub metalowej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść masło z czekoladą mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij miskę z ognia i dodaj cukier oraz wanilię do masy czekoladowej. Do letniej, ale nie gorącej masy dodaj Jajka rozmącone w osobnej miseczce. Odcedź wiśnie i dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
Włóż do piekarnika i piecz przez 35 min, obracając formę w połowie pieczenia (przy końcu piekarnika brownie się bardziej dopieka).
W garnku zagotowuj śmietankę, garnek ze śmietanką zdejmij z ognia i wrzuć do niego kawałki czekolady gorzkiej. Wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Śmietankę z czekoladą zmiksuj, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru. Jak zobaczysz ślady po ubijaczce przestań miksować. Odstaw do ostudzenia.
Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wykrój foremką do pierniczków lub szklanką kółka. Przełóż masę czekoladową do ręka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciśnij. Możesz też nałożyć masę łyżką na brownie.
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.