Jestem z tego przepisu bardzo dumna! To najlepszy wegański tort jaki udało mi się stworzyć. Ciasto jest cudnie mokre i bardzo czekoladowe. Idealnie nadaje się również na babeczki czy muffinki urodzinowe!

Przygotowanie tortu wegańskiego jest pracochłonne ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest w smaku i wyglądzie niesamowity!

Wegański tort czekoladowy

 

Wegański biszkopt czekoladowy

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 7 łyżek kakao
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 370 g mleka roślinnego
  • 220 g oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 ml likieru wiśniowego

Wegański krem czekoladowy

  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego (można użyć trzcinowego)
  • 200 g gorzkiej czekolady + 100 g czekolady do masy na tynk
  • 2 łyżki oleju kokosowego/ pasty koksowej
  • 40 ml likieru wiśniowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (opcjonalnie)

Wegański krem wiśniowy

  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 ml likieru wiśniowego

Dodatki:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 50 g świeżych jeżyn lub borówek
  • kwiaty jadalne

 

Przygotowanie biszkoptu:

Przygotuj 3 blaszki do tortu o średnicy 20 cm. Możesz użyć 2 tortownic, ale będzie trzeba przeciąć upieczone blaty na pół. Wyłóż dno tortownicy papierem, tak by papier wystawał poza ranty (zaciśnij papier między dnem a bokami). Odetnij z papieru paski i wyłóż tymi paskami boki tortownicy. Dzięki temu łatwo będzie wyciągnąć upieczone wegańskie biszkopty czekoladowe z formy. Nagrzej piekarnik do 160 st. W jednej misce połącz składniki suche. W drugiej misce składniki mokre. Wlej mokre składniki do suchych i mikserem zmiksuj na jednolitą konsystencję. Wstaw 3 formy do piekarnika i piecz 20 min. Wyciągnij do ostudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do zamrażarki na 30 min. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem tłuszczu kokosowego. Dodaj cukier kokosowy, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jeżeli chcesz zrobić krem kawowy, to w tym momencie dodaj kawę rozpuszczalną w proszku do masy czekoladowej. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i nożem przebij się przez górną warstwę tłuszczu kokosowego, aż do płyny kokosowego, który jest na dole puszki. Przelej ostrożnie płyn do szklanki i odstaw, nie będzie nam w tym przepisie potrzebny. Stałą, białą część mleka kokosowego wymieszaj z przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wlej likier wiśniowy i całość wymieszaj i odstaw do momentu przygotowywania tortu.

Przygotowanie kremu wiśniowego

Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do zamrażarki na 30 min. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem tłuszczu kokosowego i odstaw do wystudzenia. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i nożem przebij się przez górną warstwę tłuszczu kokosowego, aż do płyny kokosowego, który jest na dole puszki. Przelej ostrożnie płyn do szklanki i odstaw, nie będzie nam w tym przepisie potrzebny. Stałą, białą część mleka kokosowego wymieszaj z przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladą. Dodaj konfiturę wiśniową oraz wlej likier wiśniowy. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki do momentu przygotowywania tortu. Ten krem wegański wymaga schłodzenia w lodówce przed nakładaniem go na upieczone biszkopty.

Składanie tortu

Zetnij z upieczonych blatów wystające „górki”, tak by blaty były proste na górze. Z odciętych i pokruszonych kawałków oraz pozostałej masy z gorzkiej czekolady możesz zrobić trufle czekoladowe do dekoracji. Ułóż na podkładce tortowej 1 blat biszkoptu czekoladowy. Nałóż na niego rant tortownicy i zapnij go, by trzymał konstrukcję tortu. Nałóż na biszkopt 3 łyżki konfitury wiśniowej, tak by zostawić nieposmarowany 2 cm rant dookoła, a następnie wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Na krem połóż kolejny kawałek biszkoptu czekoladowego. Na biszkopt połóż cały 3/4 kremu wiśniowego. Na koniec połóż ostatni biszkopt czekoladowy, pieczoną stroną do góry, tak żeby był idealnie prosty. Wstaw tort w rancie tortowym do lodówki i schłodź przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij z lodówki i opal palnikiem gazowym dookoła, by czekolada odkleiła się od boków rantu tortowego. Jeżeli nie masz palnika do opalania, chwyć tort pomiędzy 2 dłonie i opal rant nad palnikiem gazowym w kuchence. Rozpuść w kąpieli wodnej dodatkowe 100 g czekolady i połącz z pozostałym kremem czekoladowym, który został z przełożenia tortu. To spowoduje zagęszczenie kremu do obłożenia tortu. Będzie on bardziej stabilny. Nałóż na wegański tort połowę z pozostałej 1/2 części kremu z gorzkiej czekolady na górę tortu , a drugą połową pozostałego kremu przesmaruj boki tortu. Udekoruj tort świeżymi owocami i kwiatami jadalnymi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

23 comments

Reply

Jakiej bezglutenowej mąki mogę użyć (nie mogę też kukurydzianej) i czym zastąpić białą czekoladę ( nie mogę mleka)?

Reply

Ja używam mąki bezglutenowej z firmy Schar, ale tak jest domieszka kukurydzianej. Każdy „miks” mąk profesjonalny do wypieków bez kukurydzianej będzie dobry. Jest na rynku biała czekolada bez laktozy 🙂

Reply

Chciałabym zrobić ten tort na 3-cie urodziny pewnego dżentelmena, więc wiśniówka odpada niestety. Czym mogę ją zastąpić?

Reply

Herbatą z sokiem malinowym 🙂

Reply

Czy mąka w tym przepisie jest konkretna? Tzn chciałabym użyć mąki bezglutenowej.

Reply

Jest bardzo dobry mix z firmy Schar nazywa się MIX C do wypieków. Jego można uzyć w takich samych ilościach co mąki pszennej.

Reply

Mam problem. Cukier nie rozpuszcza mi się w czekoladzie do kremu. Użyłam zarówno trzcinowego – przy innym podejściu – Kokosowego. W obu zdążyło się to samo. Jak myślisz, czemu tak się stało?

Reply

Gdy czekolada ma za dużo masy kakowej (%kakao) to nie ma w niej hydroskopijności (wody) by ten cukier się rozpuścił, gdy jest w za dużych kryształkach. Może wielkość kryształów była większa, albo za dużo % kakao. Czasem sprawdza się cukier puder, gdy czekolada ma dużo%.

Reply

Proszę poprawić w przepisie „białą czekoladę” na „wegańską białą czekoladę”. Taką ogólnie dostępna nie jest wegańska( mleko w proszku jest w jej składzie). Aktualny wprowadza w błąd, wladzcza nie-wegan piekącyh dla wegan.

Reply

Dziękuję poprawię 🙂

Reply

Proszę więc poprawić 🙂

Reply

Dzień dobry. Czy skład na biszkopt obejmuje 3 formy?

Reply

Tak. To ilość na 3 blaty.

Reply

Hej! mam jeden problem polewa/krem do obłożenia wyszła mi baaaardzo zbita, ciężka, bardzo trudno było ją rozsmarować. Przed dołożeniem rozpuszczonej czekolady do kremu ją ostudziłam, może powinna być ciepła, żeby łatwiej się to rozprowadzało? Będę wdzięczna za wskazówkę!

Reply

Jeżeli krem masz bardzo gęsty to za bardzo wystygł. Podgrzej go na kąpieli wodnej do „kremowej” konsystencji i nałóż na tort. Dopiero wtedy go wystudź zupełnie.

Reply

Dobry wieczór.
Proszę o pomoc:
1) Czy zamiast octu balsamicznego mogę użyć jabłkowego?
2) Czy jeśli biszkopt urósł może na wysokość 1 cm tzn. że jednak za mało dodałam sody i proszku do pieczenia?
3) Do kremów należy użyć olej kokosowy w postaci stałej?

Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

Reply

Dzień dobry 🙂
1. Balsamiczny daje karmelowy posmak, ale jabłkowy również jest dobry.
2. Biszkopt jest bardzo wilgotny i powinien mieć ok 4 cm wysokości. Nie ma tu jajek, które w tradycyjnym torcie podnoszą ciasto dlatego soda i proszek są niezbędny.
3. Tłuszcz kokosowy rozrzedza czekoladę. Warto ją wcześniej podgrzać, będzie łatwiej wymieszać.
Trzymam kciuki! 🙂

Reply

Dzień dobry,
Niestety podczas łączenia mleka kokosowego z czekoladą wszystko mi się „zwarzyło”.
Jak dobrze łączyć zimne, zbite mleko z czekoladą, żeby konsystencja była kremowa?
Pozdrawiam

Reply

Należy podgrzać masę delikatnie, by czekoladę doprowadzić do płynnej postaci.

Reply

Czy zamiast vege czekolady mogę użyć normalnej?pozdrawiam

Reply

Jasne!!!!

Reply

Dzień dobry, czy likier w kremie czekoladowym można czymś zastąpić? Czymś bezalkoholowym najlepiej

Reply

Możesz go spokojnie pominąć, albo użyć syropu wiśniowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *