Śledzie korzenne – najlepsze

W moim rodzinnym domu sama stworzyłam tradycje przygotowywania świątecznego śledzia. Śledzie korzenne zaskakują smakiem i są pyszne. Łącze tutaj słodycz karmelizowanej cebuli i czerwonego pieprzu oraz przyprawę piernikową ze słonym śledziem. To wszystko pasuje do siebie idealnie!

Czytaj dalej

Piernikowy mus wegański

Używaliście kiedyś wody z ciecierzycy- aquafaby? Piernikowy mus wegański jest właśnie na jej bazie! Deser jest cudnie korzenny i piernikowy! Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną wersję kremu tiramisu. Czytaj dalej

Przyprawa Nori Gomasio

Przyprawa gomasio pochodzi z Japonii i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza japońska sól sezamowa. Gomasio (’goma’ to Japońskie słowo oznaczające 'sezam’) jest to mieszanka delikatnie prażonego sezamu z nierafinowaną solą morską. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej oraz innych gotowych ziołowych mieszanek. Gomasio można dodawać do wszystkiego!

Czytaj dalej

Czym zastąpić białko zwierzęce?

Z danych wynika, że z roku na rok jemy coraz mniej mięsa. Nasza świadomość jego pochodzenia wzrasta oraz jednocześnie dociera do nas mnóstwo nowych informacji żywieniowych ze świata. Czym zastąpić białko zwierzęce? To pytanie, które coraz częściej się pojawia na warsztatach. Dziś na nie odpowiem.

Czytaj dalej

Kuchenne prezenty świąteczne

Odnoszę wrażenie, że z każdym rokiem prezenty świąteczne już nie są tak wyczekiwane jak kiedyś. Teraz mamy przesyt i olbrzymi konsumpcjonizm wszystkiego, a prezenty świąteczne są po prostu kolejnym pretekstem do kupienia czegokolwiek. No własnie! Przygotowałam dla Was listę MUST HAVE kulinarnych książek i gadżetów, z których ucieszy się każdy maniak kulinarny. A Ty masz już pomysł na kuchenne prezenty świąteczne?

Czytaj dalej