Panna cotta to delikatny deser podobny do musu śmietankowego, kojarzony z Italią. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych owoców. Co oznacza nazwa? Zobacz i zrób mój najlepszy przepis na wegańską panna cottę!
Panna znaczy śmietanka, natomiast słowo cotta oznacza gotowana- ot cała tajemnica nazwy. Tak prosto, to tylko Włosi mogli wymyśleć, ale czy to na pewno ich robota?
Kto ją wymyślił? Prawdopodobnie pierwszą osobą była mieszkanka Piemontu z korzeniami węgierskimi. Na przełomie XIX i XX wieku zaserwowała po raz pierwszy kwadratową pannę cottę z dodatkiem karmelu. Natomiast jest także inna historia. Mówi się również, że pewien kucharz zagapił się i zostawił gotującą się śmietankę dłużej na ogniu. Następie ze zdziwieniem stwierdził, że masa zgęstniała. Przełożył ją na talerzyk, dodał owoców i dał żonie do skosztowania. Żona doceniła wysiłki, jednakże dodała coś od siebie, a mianowicie poradziła mu dodać trochę wanilii i substancji żelującej. Sami wybierzcie bardziej prawdopodobną historię.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić śmietankowego klasyka w wegańską panna cotte, prawda?
Wegańska panna cotta
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego w puszce (ja używam Real Thai)
- 2 łyżki agaru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki syropu klonowego/ ksylitolu/ cukru
- 1 laska wanilli/ esencji waniliowej
- 200 g malin/ truskawek/ borówek
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka wlej 700 ml mleka kokosowego, dodaj agar, cukier i ziarenka wanilii lub ekstrakt.
Gotuj ok 5 min do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Do pozostałych 100 ml mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, do jej całkowitego rozpuszczenia.
Do gotującego się mleka z agarem wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem i bardzo intensywnie mieszaj doprowadzając ponownie do wrzenia.
Zdejmij garnek z ognia i przelej masę do szklanek/miseczek i zostawiam do wystudzenia. Wstaw do lodówki.
Owoce zmiksuj blenderem na mus i podaj z zimną wegańską panna cottą i udekoruj listkami mięty.
Więcej przepisów na moje wegańskie desery i dania znajdziesz TUTAJ