Jeżeli nachodzi mnie ochota na słodkie i mam w lodówce tofu to jestem uratowana. Wegański sernik czekoladowy – ten przepis uwielbiają maluchy! To jeden z wegańskich deserów, gdzie nikt nie szuka tutaj tradycyjnego twarogu, bo jest on tu nie potrzebny! Ważne jest tu tofu, a jakie tofu jest najlepsze?
Jeżeli chodzi o tofu to mam swoje ulubione marki, ale też takie, które są dobre i neutralne do większości dań.
Jedno z lepszych tofu na rynku to TO-FU z niemodyfikowej soi, które ma w swoim składzie tylko soje i sól. Mają w swojej ofercie również tofu marynowane, spróbujcie koniecznie!
Sernik w wersji wege jest rewelacyjnie prosty! I pyszny! Zresztą sprawdźcie sami!
Wegański sernik czekoladowy
Składniki:
- 340 g gładkiego tofu
- 180 g czekolady
- 4 łyżki ciepłego mleka migdałowego
- 2 łyżki syropu daktylowego (można użyć syropu klonowego)
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- orzechy lub owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej- do małego garnka wlej 2 cm wody. Ułóż na garnku szklaną lub metalową miskę. Do miski włóż pokruszoną czekoladę i włącz gaz. Gotuj do rozpuszczenia czekolady.
Zdejmij miskę z garnka i przełóż na blat kuchenny. Dodaj do rozpuszczonej czekolady tofu, mleko, syrop klonowy, kawę rozpuszczalną. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę.
Przełóż masę do małych słoiczków lub szklanek i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na 30 min, by całość stężała.
Wskazówka:
Zamiast tofu możecie użyć takiej samej ilości awokado lub banana. Wtedy powstanie mus czekoladowy. Będzie mniej zwarty niż sernik, ale za to pysznie zdrowy!
One comment