Jeżeli nachodzi mnie ochota na słodkie i mam w lodówce tofu to jestem uratowana. Wegański sernik czekoladowy – ten przepis uwielbiają maluchy! To jeden z wegańskich deserów, gdzie nikt nie szuka tutaj tradycyjnego twarogu, bo jest on tu nie potrzebny! Ważne jest tu tofu, a jakie tofu jest najlepsze?

Jeżeli chodzi o tofu to mam swoje ulubione marki, ale też takie, które są dobre i neutralne do większości dań.

Jedno z lepszych tofu na rynku to TO-FU z niemodyfikowej soi, które ma w swoim składzie tylko soje i sól. Mają w swojej ofercie również tofu marynowane, spróbujcie koniecznie!

Sernik w wersji wege jest rewelacyjnie prosty! I pyszny! Zresztą sprawdźcie sami!

Wegański sernik czekoladowy

Składniki:

  • 340 g gładkiego tofu
  • 180 g czekolady
  • 4 łyżki ciepłego mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego (można użyć syropu klonowego)
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • orzechy lub owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej- do małego garnka wlej 2 cm wody. Ułóż na garnku szklaną lub metalową miskę. Do miski włóż pokruszoną czekoladę i włącz gaz. Gotuj do rozpuszczenia czekolady.

Zdejmij miskę z garnka i przełóż na blat kuchenny. Dodaj do rozpuszczonej czekolady tofu, mleko, syrop klonowy, kawę rozpuszczalną. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę.

Przełóż masę do małych słoiczków lub szklanek i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na 30 min, by całość stężała.

 

Wskazówka:

Zamiast tofu możecie użyć takiej samej ilości awokado lub banana. Wtedy powstanie mus czekoladowy. Będzie mniej zwarty niż sernik, ale za to pysznie zdrowy!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *