Krem z selera i fenkuła z pieczonym pasternakiem

Kolejny tydzień minął tak szybko, że nawet nie wiem kiedy. Siedząc od rana do wieczora w pracy na prawdę ciężko o regularne jedzenie (jeżeli w ogóle o jakimkolwiek jedzeniu jest mowa). Ostatnio nie czytam przepisów. Jakoś mnie nie cieszy odklepywanie czyiś pomysłów, o czym więcej piszę w tym wpisie.

Moja taktyka na gotowanie od niedawna brzmi: kupuj co lubisz i sama wymyślaj :D. Niby proste …….a jednak nie do końca. W każdą sobotę w Katowicach od 7.30-15.00 jest na terenach przemysłowych organizowany Bio Bazar. Jako, że jest jeszcze wczesne przedwiośnie i nowalijki walczą z temperaturą, trzeba sobie jakoś radzić. Znalazłam tam piękne fenkułu i cudownie pachnące korzenie selera. Wiedziałam, że przygotuje z tego pyszny krem z selera i fenkuła. Kiedyś seler był dla mnie bez smaku i wyrazu. Bo kiedyś, nie wiedziałam z czym go połączyć by nabrał charakteru. Znalazłam cudownego wężymorda zwanego skorzonerą i dorodne pasternaki (nie mylić z pietruszką. Korzeń pasternaka jest na końcu zaokrąglony i jest większy od korzenia pietruszki).

warzywa1
Różnica między pasternakiem a pietruszką
Skorzonera inaczej zwana wężymordem
Skorzonera inaczej zwana wężymordem

 

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim
Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim

Tak powstał przepis, który przedstawiam Wam poniżej. Zupa krem z selera i fenkuła jest obłędna!!!! Nie sugerujcie się selerem, którego możecie nie lubić, albo nie wiecie co z nim zrobić. Uwierzcie w moc smażonego fenkuła, który nabiera cudownego anyżkowego aromatu. To wszystko zmieszane ze śmietanką kokosową tworzy CUDO!!!!!

Krem z selera i fenkuła z pieczonym pasternakiem i skorzonerą

Na wywar potrzebujecie:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół główki korzenia selera
  • kilka gałązek selera naciowego
  •  1 mały por
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 2 lity wody

Na zupę potrzebujecie:

  • wywar warzywny ze składników powyżej
  • 3 duże korzenie selera
  • 2 duże fenkuły
  • 2 duże cebule
  •  1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • śmietanka kokosowa

Na dodatki do zupy potrzebujecie:

  • 2 szklanki wody
  • sok z połówki cytryny
  • 4 długie skorzonery (inaczej wężymord)
  • 1 duży pasternak (możecie zastąpić pietruszką, ale pasternak jest słodszy)
  • olej rzepakowy

Przygotowanie wywaru:

Do dużego garnka z wodą wlewacie wodę i wrzucacie warzywa i przyprawy. Gotujemy ok 30 min. Wyciągamy warzywa (przydarzą się na sałatkę warzywną na kolacje) i otrzymujemy klarowny wywar z warzyw.

Przygotowanie dodatków do zupy:

W trakcie gotowania się wywaru, przygotujemy pieczone warzywa do dekoracji zupy. Piekarnik włączamy na 200st z termoobiegiem.

Obieramy skorzonerę i kroimy ją wzdłuż na pół. Ona zaraz po obraniu ciemnieje, więc by zachować jej biały kolor zaraz po obraniu trzeba ją wrzucić do miski z sokiem z cytryny. Obieramy pasternaka ze skórki i kroimy go w cienkie plasterki. Wyciągamy skorzonerę z wody. Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego pasternaka i skorzonerę, tak by olej tylko je pokrył. Na blaszce do pieczenie kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim warzywa. Pieczemy ok 10-15 min tak by warzywa nagrały złotego koloru na brzegach. Czekamy aż troszkę przestygną.

Przygotowanie zupy:

Na dużą gorącą patelnię wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebule i tak samo pokrojonego fenkuła. W tym momencie dodajemy kumin rzymski by wydobyć jego aromat. Smażymy, aż cebula nie zacznie się karmelizować. Gdy zacznie łapać złoty kolor wrzucamy na patelnię pokrojonego w mała kostkę obranego selera. Smażymy ok 5 min. Całość patelni przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy ok 15 min do momenty, aż seler nie zrobi się delikatnie miękki. W trakcie gotowania dodajemy paprykę ostrą, sól oraz pieprz. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę kokosową z puszki (bez wody kokosowej, która zawsze zostaje na dole). Blendujemy wszystko w garnku.

Ja lubię gdy warzywa nie są całkowicie zblendowane, tylko zostają małe grudki i kawałeczki wyczuwalne podczas jedzenia. Jeżeli lubicie możecie całość zblendować na gładki krem.

Do talerza przelewacie krem i dekorujecie chipsami z pasternaka i skorzonery.

SMACZNEGO

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *