Jesień to taki czas, kiedy najbardziej smakuje mi ciasto marchewkowe. Korzenne aromaty cynamonu oraz gałki muszkatołowej są najlepszymi kompanami o tej porze roku. Przepis na lekkie wegańskie ciasto marchewkowe przypadnie do gusty nie tylko weganom!
To jedno z szybkich do przygotowania ciast jednomiskowych. Dlatego tak bardzo je lubię! Nie musicie ciasta przekładać kremem w środku, tylko położyć go więcej na górę. Wszystko zależy od Waszego upodobania. Przełożone wygląda bardzo imponująco- jak tort okazjonalny!
Wegańskie ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (mielę w młynku do kawy)
- 5 łyżek wody
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki starej marchwi
- 1/2 szklanki ananasa z puszki odsączonego i drobno pokrojonego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Krem kokosowy:
- 1 puszka śmietanki kokosowej ok 20%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 garść pokrojonych i podprażonych orzechów
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. Przygotuj okrągła formę o średnicy 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
W małej misce połącz zmielone siemie lniane oraz wodę i zostaw na kilka minut do napęcznienia.
W innym naczyniu umieść wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu połącz marchewkę, ananasa oraz cukier i wanilię. Wlej do niej olej oraz ocet wymieszaj składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość bardzo dokładnie.
Do przygotowanej formy przełóż ciasto i wyrównaj szpatułą.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjmij i wystudzić na kratce.
Krem kokosowy:
Przełóż śmietankę kokosową do miski. Dodaj cukier oraz wanilię i ubijaj krem robotem 3 min. Wstaw do lodówki na 30 min, by masa stężała.
Wystudzone wegańskie ciasto marchewkowe przekrój na pół, na dwa blaty i przełóż połową kremu kokosowego. Drugą cześć kremu ułóż na górze ciasta i posyp prażonymi orzechami.
Tutaj znajdziesz moje wegańskie HITY
- Wiesz, że można zrobić wegański majonez na aquafabie?
- To mój ulubiony najlepszy wegański tort czekoladowy
- A te pączki z tofu są najlepsze na świecie!
- Jest też piernikowy mus, który rozwala system.
2 comments
Marta
Bardzo dobre ciasto ja jeszcze dadalam innych bakalii I zredukowalam cukier do dwoch lyzek poniewaz weganskie oznacza dla mnie zdrowe a cukier az taki zdrowy moim zdaniem nie jest. Wole dodac inne naturalne slodkie owoce jak figi dynie rodzynki daktyle.
I bardzo wazne zeby zostawic ciasto w formie az do wystygniecia
Agnieszka Jasińska
Cieszę się, że smakowało! Tak…kwestia poziomu słodkości jest trudna do opisania w deserze. Ja np. nie lubię bardzo słodkich deserów, ale…z drugiej strony po to robię deser, by zjeść coś słodkiego! Serdecznie pozdrawiam! 🙂