Ciasto jest cudownie wilgotne i bardzo cytrynowe. Jeżeli macie dość tradycyjnych babek piaskowych, to jest to przepis idealny! Cytrynowa babka makowa jest jednomiskowa i zajmuje w przygotowaniu tylko 10 minut. To kolejny dobry pretekst, by ją upiec!
Bardzo lubię wilgotne babki. Mak super łączy się z cytryną i myslę, że jest to połączenie idealne. Spróbujcie, a będziecie bardzo zadowoleni!
Cytrynowa babka makowa
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki maku
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki skórki z cytryny
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka maślanki
- 4 duże jajka
Polewa cytrynowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 do 2 łyżek wody
Przygotowanie:
Przygotuj piekarnik i formę do babki z kominem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj dokładnie formę masłem.
W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak razem. Odłóż na bok.
Do misy miksera dodaj cukier i skórkę z cytryny. Miksuj całość, aż skórka z cytryny i cukier zostaną dobrze wymieszane. Dodaj masło i nadal ubijaj ok 4 minut, aż mieszanina będzie lekka i puszysta. Dodaj maślankę i jajka do miksera i dobrze wymieszaj przez około 2 do 3 minut, aż będą gładkie.
Dodaj połowę mieszanki mąki do miksera i wymieszaj, aż dobrze się włączy. Dodaj pozostałą mąkę i dalej mieszaj, aż dobrze się połaczy. Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Piecz przez 55 do 65 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka pośrodku ciasta będzie sucha.
Podczas pieczenia ciasta zrób glazurę cytrynową, ubijając cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Glazura musi być dość płynna, więc dodawaj wodę w miarę potrzeb, około jednej łyżki na raz, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odczekaj 10 minut. Jeśli to konieczne, poprowadź nóż wzdłuż boków ciasta, a następnie przewróć ciasto do góry nogami na kratkę do ostygnięcia na ok 20 min.
Po tym czasie polej ciasto polewą cytrynową i udekoruj skórką cytrynową. Użyj całego lukru. Cytrynowa babka makowa będzie go wchłaniać i pozostanie dłużej wilgotna.
4 comments
Halina
Witam,ciekawi mnie dlaczego do babki cytrynowej nie daje się soku z cytryny tylko otarta skórka z cytryny.A może maślanka zakwasi ciasto. 2 szklanki cukru to moim zdaniem za dużo.I jeszcze jedno,szklanka masła to chyba będzie 200 g . Mam zamiar wypróbować tą babkę. Serdecznie pozdrawiam Halina
Agnieszka Jasińska
Cukier w ciastach to sprawa indywidualna. Maślanka daje tu kwaskowaty smak. Cukier to równoważy, ale jeśli lubisz mniej słodkie ciasta to daj mniej cukru! Jasne 🙂
Sebastian
Właśnie upiekłem tą babkę, faktycznie, bardzo wilgotna i cytrynowa, jednak cukru jest zdecydowanie za dużo, nawet jak dla mnie, lubiącego bardzo słodkie desery. Dodatkowo lukier sprawia, że jest ona super słodka, więc następnym razem będzie to tylko 1 szklanka. Jedna rzecz, myślę, że polukrowanie po 20 minutach od wyjęcia z formy to trochę za wcześnie, babka wchłonęła niemal cały lukier, nie wiele zostało na wierzchu. Myślę, że co najmniej godzina byłaby ok. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka Jasińska
Jest słodka to prawda 🙂 ja lubię gdy lukier odrobinę wsiąka w ciasto a nie jest taką skorupką, ale dziękuję, że się podzieliłeś opinią. Innym na pewno to pomoże zdecydować! Serdecznie pozdrawiam!