Wypijasz rano w pośpiechu kawę, a dziecku wciskasz do ręki kanapkę z serem i szynką? A może wrzucasz do miski sklepowe płatki i zalewasz je mlekiem? Jeżeli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałaś TAK, to musisz poznać te triki kulinarne!

Śniadanie dla zabieganych.

Poranek to zdecydowanie nie jest moja pora dnia. Czasem jednak nawet ja muszę wcześniej wstać i szybko postawić do pionu swoją rzeczywistość. I wtedy rozumiem wszystkich tych, którzy codziennie nastawiają budzik na niemoralne godziny, aby zdążyć ogarnąć siebie, dzieci, dom, psa i kto wie co jeszcze, żeby zdążyć do pracy.

Dodatkowo, temperatura za oknem rośnie teraz odwrotnie proporcjonalnie do chęci, by stać nad blatem i coś pichcić.
Wiem jednak, że bez porządnego śniadania cały dzień wygląda o wiele gorzej, dlatego mam kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko przygotować pożywne (i pyszne!) śniadanie w kilka chwil.

4 triki kulinarne, które uratują Twój poranek

 

1. Bułki i pieczywo mrożę.

Do dobrej piekarni mam kawałek, dlatego zawsze kupuję większą ilość pieczywa i wrzucam do zamrażalnika. Wieczorem wyciągam je na blat, a rano delikatnie zwilżam wodą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Po kwadransie (a w przypadku bułek po 7-8 minutach) mam pieczywo jak z piekarni, podczas gdy ja zdążyłam już wziąć prysznic i zrobić szybki makijaż.
A na “czarną godzinę”, gdy nawet wieczorem zapomnę wyciągnąć coś z zamrażalnika, mam jeszcze chleb zamrożony w kromkach. Wkładam go wtedy do tostera i po kilku minutach wyciągam chrupiące tosty.

dutch baby
pieczony naleśnik

2. Nie znam dziecka, które nie lubi naleśników.

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu, dlatego polecam smażyć je w weekendy, gdy możecie robić to razem. Aby mimo wszystko było szybciej, ciasto możesz przygotować już dzień wcześniej, co na pewno usprawni poranne prace i dam Wam kilka dodatkowych cennych minut snu.
Dla odmiany od tradycyjnych naleśników smażonych polecam też mój przepis na naleśnik pieczony: https://kulinarnenawigacje.pl/pieczony-nalesnik-z-owocami/. Piekarnik znowu wykona całą robotę za Ciebie :). Po cichu ci zdradzę, że to jest jeden z faworytów śniadaniowych przepisów wśród mam.

3. Jogurt z musli i owocami to super popularne rozwiązanie, ale…

…nie jestem w stanie jeść go codziennie. Jeśli Tobie też zostaje otwarty kubek jogurtu, zamień go na pyszny serek labneh. Przepis znowu robi się sam, pod osłoną nocy. A rano podajesz go z ciepłym pieczywem, miodem, sezonowymi owocami lub warzywami. Nada się cokolwiek, co masz w lodówce, bo labneh jest cudownie uniwersalny i komponuje się zarówno ze słodkimi jaki i wytrawnymi dodatkami.

Szybki przepis znajdziesz na https://kulinarnenawigacje.pl/kremowy-ser-z-jogurtu-greckiego-labneh/

4. Coś małego i energetycznego

Gdy czas, którym rano dysponuję, to zaledwie kilka minut, sięgam po coś małego, ale energetycznego. Staram się zawsze mieć pod ręką świeże daktyle, które szybko nadziewam (najlepiej domowym) masłem orzechowym. Daktyle to cukier, który szybko powoduje energetycznego kopa. Z kolei tłuszcz zawarty w maśle orzechowym daje dłuższe uczucie sytości. Cały artykuł o daktylach i ich wartościach odżywczych znajdziesz tutaj https://kulinarnenawigacje.pl/daktyle-naturalne-slodycze/


Mam nadzieję, że chociaż trochę zainspirowałam Cię do zmiany codziennej kanapkowej rutyny na drobne eksperymenty. Jeśli nabrałeś apetytu na więcej, to podrzucam Ci mój e-book z 15 przepisami, które osłodzą Twoje poranki: https://kulinarnenawigacje.pl/daktyle-naturalne-slodycze/https://kulinarnenawigacje.pl/e-book-15-przepisow-na-slodkie-poranki/

 

BONUS Koktajle na śniadanie

Kiedyś nie byłam ich zwolennikiem, ale odkąd zaczęłam do owoców dodawać płatki owsiane i miksować wszystko razem, to stało się on doskonałym rozwiązaniem, które jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i smaczne oraz wartościowe. Miksuję płatki owsiane z kilkoma składnikami (banan lub brzoskwinia, jabłko, szpinak, natka pietruszki- w sumie to co mam w lodówce lub koszyku z owocami) w blenderze i mam pełnowartościowy poranny posiłek! Często przygotowuję koktajl wieczorem, wtedy płatki nasiąkają sokiem z owoców i rano są jak poranna owocowa owsianka!

 

Książka kulinarna którą piszę prawie w 90% składa się z dań szybkich i łatwych, ale i bardzo smacznych! Pozostałe 10% zostawiłam na jakieś specjalne okazje, tak by podnieść poprzeczkę trochę wyżej. Znajdziesz w niej mnóstwo trików kulinarnych. Jeżeli jesteś ciekawy przepisów, które w niej będą i chcesz zgarnąć rabat w przedsprzedaży to klikaj bez wahania – CHCĘ KSIĄŻKĘ!


Do zobaczenia w Twojej kuchni,
Agnieszka

Redakcja tekstu: Edyta Górecka

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *