Drożdżowe bez jajek i masła? To jest możliwe? Sprawdź sam mój sekret na genialną wegańską babkę drożdżowa z dżemem owocowym.
Drożdżowe to moja specjalność. Babcia zaszczepiła we mnie tą miłość. Pierwszym wypiekiem jaki pamiętam z dzieciństwa były drożdżowe bułeczki z cynamonem. W tym przepisie poszłam o krok do przodu i chcę Ci pokazać, że bez jajek i masła można również zrobić genialne ciasto na drożdżach!
Wegańska babka drożdżowa z dżemem owocowym
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 7 g suszonych drożdży
- 40 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g oleju kokosowego*
- 150 g dżemu jagodowego/truskawkowego/malinowego
Polewa
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko sojowe podgrzej do 36 st., by było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wlej podgrzane mleko. Odmierz olej kokosowy i wrzuć do garnuszka po mleku, by ciepło roztopiło tłuszcz. Odstaw na później. Wsyp do miski z mlekiem drożdże, dodaj cukier oraz mąkę. Wsyp sól. Zagnieć ciasto ręką ok 8 min lub robotem z końcówka hak 5 min. Zagniataj tak długo, aż ciasto nie będzie miało jednolitą gładką strukturę bez grudek. Wlej do ciasta rozpuszczony olej kokosowy i nadal zagniataj, by ciasto wchłonęło tłuszcz. Ciasto musi odchodzić od miski i nie może się do niej kleić. Ostaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30×40 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj dżem. Przekrój ciasto na 3 części wzdłuż długości 40 cm. Każdą część zwiń w rulon.
Ciasto zapleć w warkocz i przełóż do formy.
Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj mlekiem sojowym, by było błyszczące.
Piecz ciasto przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Do szklance połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Polej wystudzoną wegańską babkę drożdżową lukrem.
Uwagi:
- Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła wegańskiego z mojego przepisu
- Przechowuj babkę szczelnie zamkniętą do 4 dni, by nie wysychała.