Ten przepis jest zaskakująco prosty, a smak niesamowicie pyszny! A to tylko pulpety ziemniaczane! W innym wydaniu, bo pieczonym z lekkim twistem azjatyckim.
Nie jestem fanką ziemniaków jako dodatku do dania, ale jestem fanką ziemniaczanych dań. Dodając do tego warzywa podsmażoną marchewkę z cebulką i orzechy, stworzyłam cudną kompozycję, która mnie uzależniła! Dużą robotę robi tutaj sos, który też jest pyszny i szybki jednocześnie.
Pieczone pulpety ziemniaczane mogą być również z batata, ale wtedy polecam dodać jeszcze paprykę czerwoną by podkręcić jego smak. Kombinuj i szalej do woli!
Jedno jest pewne…cytrusowy sos sojowy Ponzu, syrop klonowy i ocet to trio idealne. Nie wierzysz? Sprawdź sam! Nie ma szybszego sosu z taką ilością aromatu.
Pieczone pulpety ziemniaczane (18 kulek)
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 garść orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 g sezamu (opcjonalnie)
Sos słodko-kwaśny
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki cytrusowego sosu sojowego PONZU Kikkoman
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 małe chilli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Ziemniaki obierz. Zagotuj wodę i wrzuć je do wrzątku. Gotuj do miękkości. Odlej wodę i odstaw na 15 min do wystudzenia. Po tym czasie przeciśnij je przez praskę (jeśli ich nie wystudzisz to masa będzie za rzadka).
Orzechy posiekaj drobno i upraż na suchej patelni. Przełóż do przeciśniętych ziemniaków. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Po 5 min dodaj marchewkę i smaż całość na małym ogniu 10 min. Pilnuj by warzywa się nie przypaliły. Dodaj warzywa do przeciśniętych ziemniaków. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość starannie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 240 st. Nabierz w dłoń farsz ziemniaczany wielkości orzecha włoskiego i uformuj z niego kuleczkę. Kulkę obtocz w sezamie i ułóż na blaszce. Postępuj tak samo z pozostałym farszem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 12 min.
Przygotuj sos. Cytrynę umyj zetrzyj z niej skórkę. Przełóż ją do rondelka. Dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem mąki ziemniaczanej. Chilli posiekaj drobno i dodaj do rondelka. Zagotuj całość 5 min i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj starannie trzepaczką lub widelcem, by nie było grudek. Wyłącz gaz i odstaw na bok.
Gdy minie czas pieczenia pulpetów ziemniaczanych, wyciągnij je z piekarnika i polej je po całości gorącym sosem. Wstaw blaszkę z pulpecikami ponownie do piekarnika i zapiekaj 7 min z sosem.
Wyciągnij i podawaj je na gorąco lub na zimno jako przystawkę.
Ps. Zanim posprzątałam po sesji zdjęciowej połowy już nie było! Pieczone pulpety ziemniaczane są świetne na ciepło jako dodatek do dania oraz na zimno jako przystawka.